sosyal_medya_havayolu

Havayolu Sektörü – Sosyal Medya İlişkisi

Havayolu 101’de sık sık bahsettiğimiz konulardan bir tanesi, sektörün sosyal medya araçlarını kullanımı konusu oluyor.

Emtialaşma belasından mustarip hizmet sektöründeki bir çok marka, müşterilerine sunduğu hizmetleri farklılaştırmak adına bir çok yeniliği devreye sokarken, hem bu yenilikleri tanıtmak hem de müşteri sadakatini geliştirmek amacıyla, sosyal medyaya dört kolla sarılıyor.

Başta Facebook ve Twitter olmak üzere Flickr, Youtube, LinkedIn, Slideshare, konum bazlı uygulamalar, blogging gibi sosyal medya unsurları, havayolu sektöründeki aktörlerin yoğun bir biçimde kullandığı araçlar.

sosyal_medya_havayolu

Ve tabii ki, söz konusu sosyal medya ortamlarının en aktif üyeleri, 25 altı yaş gruplarından geliyor.

Bir iki sene önce Havayolu 101’de değindiğimiz Demografik Pazarlama ve Y Nesli Pazarlaması konuları, önümüzdeki yılların reklam-pazarlama-satış trendini şimdiden tahmin edebilmek için bir hayli önemli.

1945-1964 arası doğan ‘Babyboomers’ nesli, özellikle ABD’de, reklam ve pazarlama işini zirveye taşımıştı.

1985-2010 arası doğan ‘Y Nesli’nin de benzer bir şekilde reklam ve pazarlama konusunda büyük bir değişime imza atması bekleniyor.

Y Nesli, tıpkı Babyboomers gibi kalabalık ve kendine has özellikleri olan bir grup.

1985 yılı ve sonrasında doğdukları için, bu çocuklara bir bakıma teknoloji veya internet nesli demek de mümkün. Bilgisayar, cep telefonu, internet gibi şeyler onlar için son derece tabii, son derece aşina.

Y Nesli tüm zamanların en fazla tüketim yapan nesli. Elektronik eşyaya bayılıyorlar. Değişim demek, Y Nesli demek.

Önümüzdeki on yıl içerisinde bu neslin yavaş yavaş iş hayatına atılıp, kendi paralarını kendilerinin kazanacağını düşündüğümüzde, şirketlerin faaliyetlerine kârlı biçimde devam edebilmeleri için organizasyon yapılarını ve sattıkları ürün ve hizmetleri, bu nesle hitap edecek şekilde yeniden şekillendirmelerinin şart olduğu görülüyor.

Son olarak, Y Nesli’nin toplam nüfusunun, Babyboomers’ı geçtiğini ilave edelim havayolu şirketlerine, strateji planlarını bu yönde güncellemelerini tavsiye edelim.