HNA Group, Küçülmeye Devam Ediyor

Son bir kaç yıl içinde özellikle havayolu sektöründe yapmış olduğu satın almalarla adından sıkça bahsettiren Çinli HNA Group küçülmeye devam ediyor.

HNA’nın bu kez, Alman bankacılık devi Deutsche Bank’taki tüm hisselerini satacağı duyuruldu.

HNA, Deutsche Bank’ta bulunan ve mevcut fiyata göre 1,8 milyar USD tutarındaki hisselerini (%7.6), 18 aylık bir süre içerisinde kademeli bir biçimde elinden çıkaracak.

Grubun bunun yanı sıra, Kaliforniya merkezli teknoloji firması Ingram Micro ve Zürih merkezli yer hizmetleri firması Swissport’u da satmak için görüşmelerde bulunduğu iddia edildi.

HNA ayrıca, Çin’deki bazı banka ve sigorta şirketlerinde bulunan hisselerinden de kurtulmayı hedefliyor.

Satılması planlanan varlıkların bugünkü piyasa değerinin yaklaşık 10 milyar USD olduğu belirtiliyor. HNA’nın daha önce satılacağını ve sonuçlandırdığını duyurduğu varlıklarının toplam değeri ise 20 milyar USD civarındaydı.

Bir başka deyişle HNA, 30 milyar USD tutarındaki varlığını satmış veya satmak için girişimlere başlamış durumda.

Özellikle 2015-2017 yılları arasında inanılması güç bir hızla büyüyen ve tüm dünya genelinde bir çok şirketi satın alan veya ortak olan HNA’nın varlıklarının değeri 40 milyar USD’ye ulaşmıştı.

Ancak Çin hükûmetinden gelen uyarıları ardından HNA Group’un büyüme hamlesinde rüzgâr tersine dönmüştü.

Çin hükûmeti, HNA’nın yeniden asıl işine yani havayolu işletmeciliğine odaklanmasını talep etmişti.

Bilindiği üzere HNA iş hayatına ilk adımını 1993 yılında, Hainan Airlines’ı kurarak atmıştı.

Geçtiğimiz aylarda Gategroup’un %49 oranındaki bölümü Singapur varlık fonu Temasek’e satılmış; yine grup bünyesinde bulunan Hong Kong Airlines’ın bir bölümünün de Temasek Holding tarafından satın alınacağı iddia edilmişti.

HNA Group’a ait varlıklar

HNA Group’un Havacılık Sektöründeki Genişlemesi

Hatırlanacağı üzere HNA, yukarıda anlattığımız ortaklıkların yanı sıra, 2015 yılı ortalarında 2,8 milyar USD gibi bir hayli yüksek bir meblağ karşılığında, dünyanın en büyük yer işletme ve kargo handling şirketi olan Swissport‘u satın almıştı.

2015 yılının sonlarına doğru ise HNA bu kez, Brezilyalı düşük maliyetli taşıyıcı Azul’a, 450 milyon USD ödeyerek %23,7 oranında ortak olmuştu.

Aynı tarihlerde, İrlandalı uçak kiralama firması Avolon Holdings de, 2,5 milyar USD karşılığında HNA çatısı altına girmişti.

Satın alma serisine 2016 yılında da hızlı başlayan HNA, Şubat ayında, elektronik ürünler dağıtıcısı Ingram Micro firmasını 6 milyar USD gibi oldukça yüksek bir meblağ ödeyerek bünyesine katmıştı.

HNA Group yine aynı yılın Nisan ayında, dünyanın en büyük uçak içi ikram ve hizmet firmalarından gategroup‘u satın almak için harekete geçmişti. HNA, gategroup için 1,5 milyar USD nakit ödeme yapmayı teklif etmişti. HNA, 2016 yılının sonunda ise gategroup üzerinden, uçak içi ikram sektörünün bir başka önemli firması Fransız Servair‘i satın almıştı.

2016 yılının Haziran ayına gelindiğinde HNA Group, Avustralyalı düşük maliyetli taşıyıcı Virgin Australia’ya ortak olmuştu.

HNA Group çatısı altındaki HNA Aviation, 114 milyon USD karşılığında Virgin Australia’nın %13 oranında hissesini satın alıp şirketin yönetim kuruluna bir üye atarken; grubun planları arasında, bu oranı kısa bir süre içerisinde %19,99 seviyesine kadar artırmak da yer alıyordu.

2016 yılının Kasım ayında dev grup bu kez, dünyaca ünlü oteller zinciri Hilton‘un %25 oranındaki hissesini satın almıştı. HNA bu satın alma işlemi için Hilton’un en büyük hissedarı konumundaki Blackstone Group’a tam 6,5 milyar USD ödemişti.

2017 yılının Mart ayında HNA Group, Avrupa’da havalimanı yatırımı işine girişmiş ve Almanya’nın Frankfurt kenti yakınlarında bulunan Hahn Havalimanı‘nın %82,5 oranındaki hissesini 15 milyon Euro karşılığında satın almıştı.

HNA Group son olarak 2017 yılının ortalarında, dünyaca ünlü duty-free işletmecisi Dufry‘deki payını artırmıştı. Dufry’de %4,7 oranında hisseye sahip olan HNA, %16,2 oranında ilave hisse alımı yaparak, payını %20,9 oranına yükseltmişti.

HNA o günlerde ayrıca, Singapur merkezli lojistik firması CWT‘yi satın almak amacıyla, 1 milyar USD tutarında bir teklif yapmıştı.

1993 yılında kurulan HNA Group, özellikle son 10 yıl içerisinde hızla büyüdü.

Grup, dünya genelindeki 110.000 çalışanıyla yılda 25 milyar USD ciro elde ediyor.

HNA Group’un havacılık kolunda Hainan Airlines, Tianjin Airlines, Deer Jet, Lucky Air, Capital Airlines, West Air, Fuzhou Airlines, Urumqi Air, Yangtze River Express, MyCargo, Africa World Airlines ve Aigle Azur gibi şirketler bulunuyor.

Grubun havalimanı kolunda ise Haikou Meilan, Sanya Phoenix, Yichang Sanxia, Weifang Nanyuan, Manzhouli Xijiao, Anqing Tianzhushan ve Tangshan Sannvhe adlı havalimanları yer alıyor.


Posted

in

Tags: