gategourmet_gategroup_catering vehicle

Singapur Varlık Fonu, Gategroup’a Ortak Oluyor

Dünyanın en fazla nakit birikimi bulunan devletlerinden Singapur’a ait varlık fonu Temasek Holdings, HNA Group bünyesinde bulunan İsviçre merkezli uçak içi ikram ve hizmet firması Gategroup’a ortak oluyor.

Temasek söz konusu satın alma işleminde, Singapur ve Hong Kong merkezli bir yatırım firması olan RRJ Capital ile ortaklaşa hareket ediyor.

Taraflar arasında yapılan anlaşmaya göre, Gategroup’un %49 oranındaki hissesi, Temasek ve RRJ Capital’a ait olacak.

RRJ Capital kurucusu ve başkanı Richard Ong, Gategroup’un yönetim kuruluna girecek.

2016 yılında 1,5 milyar USD karşılığında satın aldığı Gategroup’u halka arz ederek 1 milyar USD civarında bir kaynak elde etmeyi hedefleyen HNA Group, bu planından vazgeçmişti.

Geçtiğimiz Nisan ayında yine Temasek ile HNA Group, bir mutabakat zaptı imzalayarak, muhtemel işbirliği fırsatlarını araştıracaklarını duyurmuşlardı.

Gategroup’un yanı sıra dünyanın önde gelen yer hizmetleri firması Swissport ve Hong Kong Airlines, HNA Group bünyesinde bulunan ve Temasek’in ilgilendiği diğer şirketlerdi.

gategourmet_gategroup_catering vehicle
Gate Gourmet

HNA Group Varlık Satışına Devam Ediyor

Son bir kaç yıl içinde özellikle havayolu sektöründe yapmış olduğu satın almalarla adından sıkça bahsettiren Çinli HNA Group’ta rüzgâr tersine dönmüştü.

Çinli dev grup, 2018 yılının ilk yarısında toplam 16 milyar USD tutarında varlık satışı yapmayı hedefliyor.

HNA Group’un bu yönde bir karar almasının ardında, son dönemde yaşadığı nakit sıkıntısı ve aşırı bir biçimde artan borçları yatıyor.

Grubun sadece 2018 yılının ilk çeyreğinde yapacağı borç ödemesi için 2,4 milyar USD tutarında ilave nakde ihtiyacı vardı.

Zira bu yılın Haziran ayı sonuna kadar ödenmesi gereken borç miktarı neredeyse 30 milyar USD ve HNA Group kasalarında bu borcu ödeyecek para bulunmuyordu.

Deutsche Bank’tan Hilton’a, Swissport’tan Frankfurt Hahn Havalimanı’na kadar bir çok şirkete yüksek miktarda yatırım yapan HNA Group, Çin devletinden gelen ikazlar üzerine bu genişleme stratejisinden vazgeçmek zorunda kalacak gibi görünüyor.

Resmî yetkililer, grubun yaklaşık 50 milyar USD harcayarak yaptığı yatırımları “irrasyonel” olarak değerlendiriyor.

HNA Group’un Patronu Hayatını Kaybetti

Tüm bu gelişmeler yaşanırken, HNA Group kurucusu ve başkanı Wang Jian, turistik amaçla gittiği Fransa’da beklenmedik bir kazanın kurbanı oldu.

57 yaşındaki Jian, fotoğraf çekmek için çıktığı, 10-15 metre yüksekliğindeki bir duvardan düşerek hayatını kaybetti.

Temasek Holdings ve Havayolu Sektörü

Değeri 200 milyar USD’yi aşan portföyünde farklı sektörlerden çok sayıda şirketi barındıran Temasak Holdings, Singapore Airlines’ın %56 ve önümüzdeki dönemde THY’nin ikram ve lounge hizmetlerini gerçekleştirmeye başlayacak olan SATS’ın %40 oranında hissesine sahip durumda.

Temasek ve Singapore Airlines, 2008 yılında China Eastern’ın %24 oranında hissesini satın alarak bu şirkete ortak olmak istemiş ancak bu girişim, Çin tarafınca reddedilmişti.

Temasek Holdings ülkemize de yabancı değil.

Şirket, geçtiğimiz Nisan ayında, Londra merkezli uluslararası sermaye fonu Metric Capital ile birlikte, Doğuş Holding’e ait olan D.ream (Doğuş Restaurant Entertainment and Management) adlı firmanın %17 oranındaki hissesini 200 milyon USD karşılığında satın almıştı.


Posted

in

Comments

One response to “Singapur Varlık Fonu, Gategroup’a Ortak Oluyor”