Kai Tak Havalimanı’nın Kapatılışının 20. Yıldönümü

Bugün (6 Temmuz 2018), Hong Kong’un efsanevî havalimanı Kai Tak’ın kapatılışının yirminci yıldönümü.

1925 yılından itibaren Hong Kong’a hizmet vermeye başlayan havalimanı, 6 Temmuz 1998 tarihinde resmen kapatılarak, bayrağı, şehrin 30 km kadar batısına inşa edilen yeni Hong Kong Havalimanı‘na devretmişti.

Dünyanın nüfus yoğunluğu en fazla olan kentlerinden Hong Kong’a hizmet veren Kai Tak Havalimanı, özellikle son derece zor olan “son yaklaşması” ile pilotları ciddi biçimde zorlamasıyla ünlüydü.

Uçaklar inişten önceki son anlarda binaları adeta yalayarak piste doğru ilerlemekteydi.

Bu yüzden, tek piste sahip havalimanında sık denilebilecek sayıda kaza yaşanmıştır.

Taşınma

Kai Tak Havalimanı’ndan yeni havalimanına taşınma işlemi, sektörde “bing bang” denilen tarzda icra edilmiştir.

Yani iki havalimanı arasında kademeli bir geçiş olmamış, taşınma işlemi tek bir hamlede, bir gün içerisinde gerçekleştirilmiştir.

Cathay Pacific’e ait CX251 sayılı Hong Kong – Londra Heathrow uçuşu, gece yarısını bir kaç dakika geçe havalanarak, Kai Tak’tan yapılan son tarifeli ticarî gidiş seferi olmuştur.

Kai Tak’tan kalkan en son uçak ise, boş bir biçimde (ferry flight) yeni havalimanına hareket eden ve yine Cathay Pacific’in CX3340 sefer sayılı bir Airbus A340’ıdır.

Hong Kong Kai Tak Havalimanı

Yeni havalimanında kullanılması mümkün olan tüm malzeme ve ekipmanlar, gece boyunca kamyonlarla taşınmıştır.

Bunun ardından havalimanının hava trafik kontrol kulesinde küçük bir tören düzenlenmiş ve dönemin Hong Kong Sivil Havacılık Genel Müdürü’nün “Goodbye Kai Tak, and thank you” şeklindeki son cümlesiyle pist ışıkları söndürülmüştür.

Hong Kong Kai Tak Havalimanı – Kapatıldığı günün sabahı (1998)

Ancak yeni havalimanında açılış sonrası yaşanan aksaklıklar sebebiyle, Kai Tak Havalimanı, geçici olarak verilen ICAO koduyla (VHHX) bir süreliğine kargo operasyonu için yeniden açılır.

Yeni havalimanındaki sıkıntılar giderildikten sonra Kai Tak, bir daha hiç açılmamak üzere sektöre tamamen veda eder.


Posted

in

,