Hong Kong Havalimanı

Hong Kong Havalimanı

Havayolu 101 ekibi olarak geçtiğimiz günlerde, yolcu sayısı bakımından dünyanın en yoğun sekizinci, kargo trafiği bakımından ise birinci havalimanı olan Hong Kong’u (IATAHKGICAOVHHH) ziyaret ettik.

Büyük oranda denizin doldurulmasıyla elde edilen alan üzerine kurulan olan Hong Kong Chek Lap Kok Havalimanı, 1990’lı yıllarda, kentin efsanevî havalimanı Kai Tak‘ın yerine inşa edilmişti.

6 Temmuz 1998 tarihinde hizmete giren yeni havalimanı, bu yıl 20. yaşını kutluyor.

Cathay Pacific, Cathay Dragon, Hong Kong Airlines, Hong Kong Express Airways ve Air Hong Kong (kargo) adlı taşıyıcıların merkez olarak kullandığı Hong Kong Havalimanı, günün 24 saati operasyona açık.

100 civarında havayolu şirketinin, dünyanın dört bir yanında 200’e yakın noktaya sefer yaptığı havalimanında 65.000 civarında kişi çalışıyor.

Hong Kong Havalimanı

Tarihçe

Yapılan uzun analizlerin ardından 1989 yılında, Hong Kong’a yeni bir havalimanı yapılmasına karar verilir.

1997 yılının Ocak ayında açılması hedeflenen havalimanının inşaat çalışmaları, 1991 yılında başlar.

Hong Kong o tarihlerde İngiltere’nin yönetimindedir ve adanın 99 yıllık kira süresi 1997 yılının Temmuz ayında sona erecektir.

Ancak yeni havalimanı hedeflenen tarihte açılamaz ve yukarıda da belirttiğimiz üzere bunun için 6 Temmuz 1998 tarihinin beklenmesi gerekir.

Bu inşaat projesi, o dönem için son derece büyük ve iddialıdır. Normalde böylesine büyük bir projenin çok daha uzun bir sürede tamamlanabileceği belirtilmektedir.

Zira toplamda 12,5 km²’lik bir alana sahip olan Hong Kong Havalimanı arazisinin elde edilmesi için Chek Lap Kok (3 km²) ve Lam Chau (0,1 km²) adaları düzleştirilmiş ve 9,4²’lik alanda deniz dolgusu gerçekleştirilmiştir.

Hong Kong Havalimanı

Proje sadece havalimanının yapımı ile kalmamış, burasını Hong Kong kent merkezine bağlayacak oldukça uzun bir otoyolun, köprü ve tünellerin de inşasını içermiştir.

Hong Kong Havalimanı projesi, 20. yüzyılın ilk 10 inşaat başarısı arasında gösterilmektedir.

Yeni havalimanının resmî açılışı, Çin Devlet Başkanı Jiang Zemin tarafından 2 Temmuz 1998 tarihinde yapılır. Açılıştan bir kaç saat sonra, dönemin ABD Başkanı Bill Clinton’ı taşıyan Air Force One uçağı alana inerek, yeni havalimanının ilk yabancı ziyaretçisi olur.

Açılışın ardından ilk altı ay oldukça zorlu geçer.

Özellikle bilgisayar sistemlerinde ve kargo operasyonunda yaşanan aksaklıklar, havalimanını sıkıntıya sokar. Bir ara, eski Kai Tak Havalimanı, geçici bir süreliğine kargo operasyonu için yeniden açılır.

Terminal

Mott Connell, British Airports Authority, Foster and Partners ve Ove Arup firmalarının ortak çalışmasıyla tasarlanan Hong Kong Havalimanı Terminal 1 binası, açıldığı tarihte, 530.000 m² toplam kapalı alan ile dünyanın en büyük havalimanı terminali unvanını kazanır.

Sonraki yıllarda yapılan ilavelerle terminalin toplam alanı 570.000 m²’ye ulaşır.

Günümüzde Hong Kong Havalimanı Terminal 1 binası bu bakımdan, Dubai Havalimanı Terminal 3 (1,7 milyon m²) ve Pekin Havalimanı Terminal 3 (986.000 m²) binalarının ardından, dünyanın üçüncü büyük havalimanı terminal binasıdır.

Hong Kong Havalimanı

Hong Kong Havalimanı’nda Terminal 1’in yanı sıra Terminal 2 (140.000 m²), Kuzey Uydu Terminali (20.000 m²) ve Orta Alan Uydu Terminali (120.000 m²) bulunmaktadır.

Hong Kong Havalimanı

Terminal 1 binası gerçekten de oldukça büyük.

Biniş kapımız, binanın uçta kalan bölümündeydi. Her ne kadar terminalin ortasında yürüyen bantlar olsa da, kapımıza ulaşmak için uzunca bir süre yürümek zorunda kaldık.

Hong Kong Havalimanı

Havalimanının bu yapısını bilmeyenler açısından, bu durum şaşırtıcı gelebilir. Hatta bağlantılı uçuşu olan yolcular, gereken hassasiyeti göstermezse uçaklarını dahi kaçırabilir.

Zira terminalin giriş kapısından, en uçtaki biniş kapısına kadar olan mesafe, düz bir hat çizdiğimizde tam 1.500 metreyi buluyor.

Ulaşım

Hong Kong Havalimanı’na ulaşım son derece kolay ve konforlu.

Hong Kong Havalimanı – Metro Hattı

Karayolunun yanı sıra, havalimanını kent merkezine bağlayan metro hattını da kullanabilirsiniz. Metro durağı, havalimanının tam giriş kapısının altına denk geliyor.

Hong Kong Havalimanı

Trenden indikten bir iki dakika sonra check-in alanına ulaşıyorsunuz.

Hong Kong Havalimanı’nı kullanarak yakın çevredeki bir başka noktaya aktarma yapacak yolcular için ise feribot imkânı sunuluyor. Havalimanının hemen yanı başındaki feribot iskelesinden, dokuz farklı iskeleye sefer yapılıyor.

Ulaşım konusunda değinmemiz gereken bir diğer imkân, 1 Temmuz 2018 tarihinde hizmete açılması planlanan Hong Kong – Zhuhai – Macau bağlantı yolu.

Hong Kong – Zhuhai – Macau Bağlantı Yolu

55 km uzunluğunda olan ve üzerinde köprüler, deniz altı tünel ve sunî adalar olan bu muazzam yol, adından da anlaşılacağı üzere bölgedeki üç önemli kenti birbirine bağlıyor ve Hong Kong Havalimanı’nın yanı başından geçiyor.

Yolcu Dostu Bir Havalimanı

Yürüme mesafelerinin uzunluğu dışında Hong Kong Havalimanı için rahatlıkla “yolcu dostu” tâbirini kullanabiliriz.

Terminalin altına kadar giren metronun yanı sıra, tek tıkla bağlanılabilen hızlı internet, elektrikli cihazların şarjı için bir çok noktaya yerleştirilen prizler ve içme suyunun ücretsiz bir biçimde sağlanması, dikkatimizi çeken özellikler oldu.

Hong Kong Havalimanı – Ücretsiz Şarj Üniteleri
Hong Kong Havalimanı – İçme Suyu Üniteleri

2030 Projesi

20 sene önce açılan ve takip eden yıllarda yapılan eklemelerle bugüne kadar gelen Hong Kong Havalimanı, her geçen gün artan ihtiyaca cevap veremez hale gelmiş durumda.

Bu duruma bir çare olması için hazırlanan 2030 yılı projesi geçtiğimiz yıllarda devreye girdi.

1990’lı yıllarda deniz üzerine inşa edilerek yapılan Hong Kong Havalimanı’nın genişlemesi yine denizde gerçekleşiyor.

Proje çerçevesinde üçüncü bir pist ve yeni bir terminal binasının inşaat çalışmaları sürüyor.

Bunlara paralel olarak, terminaller arasında yolcu akışını sağlayacak olan APM (Automated People Mover) sistemi, yeni bir bagaj işleme sistemi (Baggage Handling System), mevcut Terminal 2 binasının genişletilmesi işleri ve ilgili tüm diğer altyapı sistemleri hayata geçirilecek.

Hong Kong Havalimanı – Genişleme Projesi

Üçüncü pistin ve yeni terminal binasının deniz dolgusu üzerine inşa edileceği, tam 6.500 dönümlük alanda deniz dolgusu yapılacağı düşünüldüğünde, Hong Kong Havalimanı genişleme projesinin, adeta sıfırdan bir havalimanı yapmaktan bile daha zorlayıcı olduğu söylenebilir.

Genişleme projesinin toplam maliyetinin ise 142 milyar HKD, yani yaklaşık 18 milyar ABD doları tutarında olacağı tahmin ediliyor.

Bu miktarın yaklaşık %40 oranındaki bölümü (4,5 milyar USD) deniz dolgusu ve zemin ıslah işleri için harcanacak.

1 Ağustos 2016 tarihinde resmen başlayan inşaat çalışmasının, 2024 yılında tamamlanması öngörülüyor.

Neticede Hong Kong Havalimanı’nın yolcu kapasitesinin 100 milyona, kargo işleme hacminin ise 9 milyon tona ulaşması planlanıyor.


Posted

in