Singapur Varlık Fonu, Hong Kong Airlines’a Ortak Oluyor

Singapur devletine ait varlık fonu Temasek Holdings, Hong Kong Airlines’a ortak oluyor.

Hong Kong Airlines, son yıllarda adeta bir satın alma harekâtı gerçekleştiren ama işin sonunda borç batağına saplanan HNA Group bünyesinde bulunuyor.

Hong Kong Airlines’ın yanı sıra, yine aynı grup içerisinde yer alan HK Express adlı havayolu şirketinin de taraflar arasındaki müzakerelere konu olduğu belirtiliyor.

Bununla birlikte, konuyla ilgili henüz resmî bir açıklama yapılmadığından, şirketlerin ne kadarının ve ne kadarlık bir bedel karşılığında satılacağı hususu henüz netleşmiş değil.

Bu iki havayolunun Hong Kong Havalimanı’ndaki pazar payı yaklaşık %10 civarında.

Temasek ve HNA, geçtiğimiz hafta içerisinde bir mutabakat zaptı imzalayarak, muhtemel işbirliği fırsatlarını araştıracaklarını duyurmuşlardı.

Swissport ve Gategourmet

Geçtiğimiz yıllarda HNA tarafından satın alınan Swissport ve Gategourmet de Temasek’in radarına takılmış durumda.

Biri yer hizmetleri diğeri ise ikram konusunda dünyanın önde gelen şirketlerinden olan bu ikilinin durumu, Temasek tarafından yakından inceleniyor.

HNA Group Varlık Satışına Devam Ediyor

Son bir kaç yıl içinde özellikle havayolu sektöründe yapmış olduğu satın almalarla adından sıkça bahsettiren Çinli HNA Group’ta rüzgâr tersine dönmüştü.

Çinli dev grup, 2018 yılının ilk yarısında toplam 16 milyar USD tutarında varlık satışı yapmayı hedefliyor.

HNA Group’un bu yönde bir karar almasının ardında, son dönemde yaşadığı nakit sıkıntısı ve aşırı bir biçimde artan borçları yatıyor.

Grubun sadece 2018 yılının ilk çeyreğinde yapacağı borç ödemesi için 2,4 milyar USD tutarında ilave nakde ihtiyacı bulunuyor. Zira bu yılın Haziran ayı sonuna kadar ödenmesi gereken borç miktarı neredeyse 30 milyar USD ve HNA Group kasalarında bu borcu ödeyecek para bulunmuyor.

Deutsche Bank’tan Hilton’a, Swissport’tan Frankfurt Hahn Havalimanı’na kadar bir çok şirkete yüksek miktarda yatırım yapan HNA Group, Çin devletinden gelen ikazlar üzerine bu genişleme stratejisinden vazgeçmek zorunda kalacak gibi görünüyor.

Resmî yetkililer, grubun yaklaşık 50 milyar USD harcayarak yaptığı yatırımları “irrasyonel” olarak değerlendiriyor.

Temasek Holdings ve Havayolu Sektörü

Değeri 200 milyar USD’yi aşan portföyünde farklı sektörlerden çok sayıda şirketi barındıran Temasak Holdings, Singapore Airlines’ın %56’sına ve önümüzdeki dönemde THY’nin ikram ve lounge hizmetlerini gerçekleştirmeye başlayacak olan SATS’ın%40’ına sahip durumda.

Temasek ve Singapore Airlines, 2008 yılında China Eastern’ın %24 oranında hissesini satın alarak bu şirkete ortak olmak istemiş ancak bu girişim, Çin tarafınca reddedilmişti.

Temasek Holdings ülkemize de yabancı değil.

Şirket bundan 10 gün kadar önce, Londra merkezli uluslararası sermaye fonu Metric Capital ile birlikte, Doğuş Holding’e ait olan D.ream (Doğuş Restaurant Entertainment and Management) adlı firmanın %17 oranındaki hissesini 200 milyon USD karşılığında satın almıştı.


Posted

in