Delta, LATAM’ın Yüzde 20’sini Satın Alıyor

Dünyanın en büyük havayollarından Delta Air Lines, Güney Amerika’nın en büyük taşıyıcısı LATAM’ın yüzde 20 oranında hissesini satın alacak.

SkyTeam ittifakının lider şirketlerinden Delta bu iş için 1,9 milyar USD gibi oldukça yüksek tutarda bir ödeme yapacak.

Anlaşma çerçevesinde Delta, LATAM’ın yönetim kurulunda temsil edilecek.

Sektörde sürpriz olarak değerlendirilen bu hamlesiyle Delta, Güney Amerika pazarını adeta alt üst etti.

Zira, 2000 yılından bu yana oneworld ittifakının üyesi olan LATAM uzun zamandır American Airlines ile yakın işbirliği içerisindeydi.

Ayrıca Oneworld’ün önemli üyelerinden Qatar Airways’in LATAM’da yüzde 10 oranında paya sahip.

LATAM ile yapacakları işbirliğini değerlendiren Delta CEO’su Ed Bastian, iki havayolunun halihazırda beraber uçtukları sadece bir hat olduğunu ve bu yüzden rekabet kuralları açısından herhangi bir sorun yaşamayacaklarını düşündüklerini belirtti.

Bastian, Delta – LATAM işbirliğinin önümüzdeki beş yıllık dönem içinde 1 milyar USD ilave ciro üreteceğini ve şirketlerin hisse başı gelirlerini artıracağını da sözlerine ekledi.

Ed Bastian, taraflar arasındaki bu son derece stratejik ortaklığın resmî kurumlarca onay sürecinin 12 ilâ 24 ay içerisinde tamamlanmasını beklediğini; bununla birlikte codeshare uçuşları için bunun beklemeksizin hemen harekete geçileceğini vurguladı.

Öte yandan Delta, oneworld’den çıkarak SkyTeam’e geçişi için LATAM’a 350 milyon USD mertebesinde bir yardımda bulunacak.

Buna ilave olarak Delta, LATAM filosundaki Airbus A350 tipindeki dört uçağı ve 2020-2025 yılları arasında teslim edilmesi planlanan 10 adetlik A350 siparişini, açıklanmayan bir meblağ karşılığında devir alacak.

Delta Air Lines’ın Aeromexico, Air France KLM, China Eastern, Gol, Virgin Atlantic ve Korean Air Lines’ta çeşitli oranlarda hissesi bulunuyor ve Alitalia’nın kurtarılmasına yönelik görüşmelere devam ediyor.

Delta yakın bir zaman önce de Kanadalı WestJet ile bir yakın işbirliği yapmak için resmî onay almayı başarmıştı.

Neticede bir kez daha, sektördeki geçmişi 25 seneyi bulan havayolu ittifaklarının aslında ne kadar zayıf yapılar olduğu ve üyelerin kolaylıkla taraf değiştirebileceği ortaya çıkmış oldu.

Delta, Sınır Ötesi Ortaklıklarda Uzman

Delta, sınır aşırı işbirlikleri konusunda oldukça tecrübeli bir firma.

1993 yılında Northwest Airlines ve KLM ile yaptıkları transatlantik ittifakı ile bu alandaki ilk ciddi adımını atan şirket günümüzde dünyanın dört bir yanında ortaklıklara sahip.

Delta + China Eastern + Air France-KLM

Amerikalı Delta Air Lines, Çinli China Eastern ve Avrupalı Air France-KLM, küresel çapta bir işbirliği için geniş kapsamlı bir ortaklık yapma kararı almıştı.

Delta, China Eastern ve Air France-KLM arasında gerekleştirilen bu dev ortaklık, önemli oranlarda hisse satışını da içeriyor.

Delta + Virgin Atlantic

Delta, 2012 yılının sonunda, 360 milyon USD karşılığında, Virgin Atlantic’in %49’unu satın almış ve bu şirketle bir joint venture kurmuştu.

Bu işbirliği sayesinde ilk aşamada, ABD ile İngiltere arasında günde karşılıklı 31 uçuşa kadar çıkan yoğun bir tarife yapısı oluşturulmuştu.

Delta + Air France

Delta Air Lines, Air France-KLM Group’un %10 oranında hissesini satın alacak.

Delta bu işlem için yaklaşık 440 milyon USD ödeyecek.

Şirket, Air France-KLM Group’un yönetim kurulunda bir üye ile temsil edilecek.

Delta ile Air France-KLM Group arasında 2009 yılından bu yana joint venture anlaşması bulunuyor. Bu işbirliğine 2010 yılında Alitalia da dahil edilmişti.

Delta + China Eastern

2015 yılında ise Delta, 450 milyon USD karşılığında China Eastern Airlines’ın %3,5 oranında hissesini satın almıştı.

Delta bu sayede Çin pazarına emin bir adım atmıştı.

Delta + Aero Mexico

Delta, 2017 yılı içerisinde sonuçlandırdığı bir anlaşma ile Aero Mexico’nun %49 oranında hissesine sahip olmuştu.

Bu yakın işbirliği anlaşması sayesinde ABD ile Meksika arasındaki aktarma süreleri daha kısa olacak, iki ülke arasındaki uçuş sayısı artacak ve daha fazla noktaya sefer düzenlenecek.

Delta + Korean

Delta ile Korean, 2017 yılı içerisinde joint venture anlaşması yapacaklarını duyurmuştu.

Taraflar, Pasifik hatlarını kapsayan yakın işbirliği (joint venture) çerçevesinde taraflar, maliyetleri ve gelirleri paylaşacak.

Amerika ve Asya’da toplamda 370 civarında ayrı noktaya seferi bulunan Delta ve Korean, uçuş tariflerini birbirlerine daha uyumlu hale getirmek için çalışmalar yapacak.

Anlaşmanın yürürlüğe girmesiyle birlikte, Delta ile Korean’ın Pasifik hatlarındaki pazar payının %14 oranına yükselecek.

Delta + GOL

Delta, Brezilya merkezli havayolu şirketi GOL’ün %9,5 oranında hissesine sahip.

2011 yılında başlayan ortaklık, Brezilya iç hatlarında oldukça güçlü olan GOL sayesinde Delta’ya ciddi fayda sağlıyor.