Delta – WestJet Ortaklığı, 6. Trafik Hakkından Ne Kadar Faydalanabilecek?

Amerikalı havayolu Delta ile Kanadalı WestJet, 2017 yılının Aralık ayında geniş kapsamlı bir işbirliği (joint venture) yapma niyetleri olduğunu duyurmuştu.

Taraflar, 2018’in Temmuz ayında ise ABD ve Kanada arasındaki havayolu ulaşımı talebinin %95’ini kapsayan 30’dan fazla noktayı içeren nihaî anlaşmayı imzalamıştı.

ABD ve Kanada arasında daha etkin bir uçuş ağı kurmak, yolculara sunulan ürün ve hizmetlerin senkronize edilmesi, sadakat programı çerçevesinde daha fazla avantaj sunmak, havalimanlarındaki imkânların ortak kullanımının geliştirilmesi ve yolculara her zamankinden daha sorunsuz bir seyahat deneyimi yaşatmak, Delta ile WestJet arasındaki anlaşmanın satır başları olarak dikkat çekiyordu.

Delta ile WestJet arasındaki işbirliği niyeti, geçtiğimiz Haziran ayında Kanada Rekabet Kurumu’ndan onay aldı.

Bu anlaşmayla ilgili rekabet dendiğinde akla tabii olarak Air Canada geliyor.

Air Canada, 6. Trafik Hakkı veya sektörde daha yaygın bilinen şekliyle dıştan dışa aktarmalı (transfer) yolcu açısından, Delta – WesJet ortaklığı ile daha etkin bir biçimde mücadele etmek zorunda kalabilir.

Mayıs 2019 verisine göre Air Canada, ABD’deki havalimanlarından gelen 80.000 kadar yolcuyu, Avrupa, Asya ve diğer bölgelere taşıdı.

Gidiş-geliş hesapladığımızda 160.000 civarında yolcunun, ABD ile dünyanın diğer noktaları (Kanada hariç) arasında Air Canada’yı tercih ettiğini görüyoruz.

Bu sayı, şirketin aylık yolcu sayısı içerisinde %5 gibi hiç de ihmal edilemeyecek bir paya sahip.

Boston (BOS) – Şanghay (PVG) hattı aynı çerçevede, Air Canada’nın en fazla aktarmalı yolcu taşıdığı parkur olurken onu Las Vegas (LAS) – Tokyo Narita (NRT) ve New York LaGuardia (LGA) – Şanghay (PVG) hatları takip etti.

İşin Delta – WestJet ortaklığı tarafına baktığımızda, bu iki havayolunun network ve tarife yapılarının, Kanada üzerinden akan dış hat transfer yolcu pazarı için pek de uygun olmadığı ortaya çıkıyor.

OAG tarafından hazırlanan bir analizde bu durum net bir biçimde görülüyor.

WestJet’in ABD’deki en yoğun varış noktaları ile Delta’nın dış hat uçuşlarındaki önemli çıkış noktaları, birbirleriyle uyuşmuyor.

Sadece Los Angeles (LAX) Havalimanı, iki havayolu arasında etkin bir biçimde aktarmalı yolcuya imkân verebilecek gibi görünüyor.

Önümüzdeki dönem için Delta – WestJet ortaklığının nasıl bir stratejiye sahip olacağı önem taşıyor.

Sadece ABD – Kanada arasındaki trafiğe odaklanılacaksa, ufak tefek dokunuşlarla bu açıdan iyileşme elde edilmesi mümkün.

Ancak asıl hedef dıştan dışa transfer yolcu pazarı olacaksa, WestJet’in Kanada’ki merkezleriyle Delta’nın önemli dış hat çıkış noktaları olan Atlanta, New York JFK ve Boston havalimanları arasındaki uçuş sayısının ciddi bir biçimde artırılması gerekiyor.


Posted

in