Virgin Australia, “Velocity” Adlı Üyelik Programının Tamamını Satın Alıyor

Avustralya’nın ikinci büyük havayolu Virgin Australia, halihazırda çoğunluğu kendisine ait olan Velocity adlı sadakat programının tamamını satın almak için harekete geçti.

Virgin Australia, Affinity Equity Partners adlı yatırım şirketinin mülkiyetinde bulunan %35 oranındaki hisse için 700 milyon AUD (480 milyon USD) ödemeye hazırlanıyor.

Bir başka deyişle, Velocity’ye 2 milyar AUD mertebesinde bir değer biçilmiş oluyor.

İşin ilginç yanı, Affinity Equity Partners 2014 yılında Velocity’ye ortak olurken, aynı orandaki hisse için 335 milyon AUD ödemişti.

Aradan geçen beş yıl içinde Avustralya gibi nispeten istikrarlı bir ülkede bir yatırımın değerinin iki katına çıkması dikkat çekici.

Öte yandan, Virgin Australia son yedi yıldır zarar açıklıyor.

10 milyona yakın üyesi bulunan Velocity programı şirkete ciddi anlamda nakit akışı sağlayan bir unsur. Programın EBIT’i 122 milyon AUD seviyesinde bulunuyor.

Bu çerçevede, geçtiğimiz Mart ayında göreve gelen Virgin Australia CEO’su Paul Scurrah tarafından yürütülen yeniden yapılanma süreci çerçevesinde, Velocity’nin yeniden tamamen şirket bünyesine alınması olumlu yönde yorumlanıyor.

Virgin Australia’nın ana hissedarları arasında Singapore Airlines, Etihad Airways, HNA Group, Nanshan Group ve Virgin Group bulunuyor.

Söz konusu hissedarların, Velocity’nin alınması için gereken kaynağın sağlanmasına yardımcı olup olmayacakları ise bilinmiyor.

Geçen Ağustos ayında THY’nin, Virgin Australia’daki HNA Group hisselerini satın alacağına dair bir haber çıkmış; ancak bu iddia THY tarafından yalanlanmıştı.

Air Canada ve Aeroplan

Havayolu sadakat programlarının ana şirketten ayrılarak özelleştirilmesi pek sık rastlanan bir olgu değil.

Avustralya’dakine benzer bir durum daha önce Kanada’da yaşanmıştı.

Air Canada, 2005 yılında sattığı Aeroplan adlı sadakat programını yeniden bünyesine katmıştı.

1984 yılında Air Canada’nın bir parçası olarak başlatılan Aeroplan programı, 2002 yılında ayrı bir şirket haline getirilmişti.

Söz konusu şirketin %12,5 oranındaki bölümü, 2005 yılında borsada 250 milyon Kanada Doları karşılığında satılmıştı. Aeroplan böylece, dünyanın borsada işlem gören ilk sadakat programı olarak tarihe geçmişti.