Aeroplan, Air Canada Bünyesine Geri Dönüyor

Air Canada, 2005 yılında sattığı Aeroplan adlı sadakat programını yeniden bünyesine katıyor.

Hatırlanacağı üzere bundan bir süre önce Air Canada; TD ve CIBC adlı iki banka ve Visa ile ortaklaşa hazırladığı teklif çerçevesinde, Aeroplan’ın ana şirketi Aimia ile temasa geçmişti.

Teklif çerçevesinde Aimia’ya, 250 milyon Kanada Doları (190 milyon USD) nakit ödeme yapılması önerilmişti.

Buna ilave olarak, halihazırda Aeroplan üyelerinin hesaplarında birikmiş olan yaklaşık 2 milyar Kanada Doları (1,5 milyar USD) tutarındaki mil puanları da Air Canada’nın yükümlülüğü olarak devir alınacaktı.

Taraflar arasında süren pazarlıklar anlaşmayla sonuçlandı.

Air Canada, Aeroplan için yaptığı teklifi, 450 milyon Kanada Doları nakit ödeme ve yaklaşık 2 milyar Kanada Doları tutarındaki mil puanı yükümlülüğü olarak güncelledi.

Söz konusu anlaşmanın önümüzdeki sonbahar aylarında resmen tamamlanması bekleniyor.

Bununla birlikte, Air Canada’nın yeni bir sadakat programı geliştirme projesi aynı şekilde devam edecek.

Zaten geçtiğimiz aylarda basına yansıdığı kadarıyla, Aeroplan’e ilişkin yapılan teklif Aimia tarafından kabul edilse dahi, Air Canada’nın yeni sadakat programını çıkartmakta kararlı olduğu belirtiliyordu.

Air Canada’nın yeni sadakat programının, 2020 yılında yolcular ile buluşması hedefleniyor.

Aeroplan

Aeroplan 2005 Yılında Satılmıştı

2018 yılı başı itibarıyla 5 milyondan fazla aktif üyesi bulunan Aeroplan adlı sadakat programının son derece ilginç bir geçmişi var.

Aslında 1984 yılında Air Canada’nın bir parçası olarak başlatılan Aeroplan programı, 2002 yılında ayrı bir şirket haline getirilmişti.

Söz konusu şirketin %12,5 oranındaki bölümü, 2005 yılında borsada 250 milyon Kanada Doları karşılığında satılmıştı. Aeroplan böylece, dünyanın borsada işlem gören ilk sadakat programı olarak tarihe geçmişti.

Aeroplan’in o tarihteki piyasa değeri, 2 milyar Kanada Doları olarak belirlenmişti.

Yıllar içerisinde Air Canada ile Aeroplan’in ilişkileri daima çalkantılı olmuştu.

2008 yılının Mayıs ayında Air Canada, Aeroplan’de kalan diğer hisselerini de satarak, programın yönetiminden tamamen çıkmıştı.

En nihayetinde, 2017 yılının Mayıs ayında yapılan bir açıklama ile, Air Canada’nın kendi sadakat programını geliştirmeye başladığı ve 30 Haziran 2020 itibarıyla uygulamaya geçileceği duyurulmuştu.

Bu gelişmenin ardından Aeroplan’in hisse değeri yaklaşık üçte birine gerilemişti.


Posted

in