Air Canada, Sadakat Programını Satın Almak İçin Teklif Verdi

Air Canada, 2005 yılında sattığı Aeroplan adlı sadakat programını satın almak için teklif verdi.

Air Canada; TD ve CIBC adlı iki banka ve Visa ile ortaklaşa hazırladığı teklif çerçevesinde, Aeroplan’ın ana şirketi Aimia ile temasa geçti.

Teklif çerçevesinde Aimia’ya, 250 milyon Kanada Doları (190 milyon USD) nakit ödeme yapılması önerildi.

Buna ilave olarak, halihazırda Aeroplan üyelerinin hesaplarında birikmiş olan yaklaşık 2 milyar Kanada Doları (1,5 milyar USD) tutarındaki mil puanları da Air Canada’nın yükümlülüğü olarak devir alınacak.

Böylece teklifin toplam büyüklüğü 2,25 milyar Kanada Doları’na ulaşacak.

Air Canada, Aimia’ya, cevap vermesi için 2 Ağustos 2018 tarihine kadar süre tanıdı.

Aeroplan

Aeroplan 2005 Yılında Satılmıştı

2018 yılı başı itibarıyla 5 milyondan fazla aktif üyesi bulunan Aeroplan adlı sadakat programının son derece ilginç bir geçmişi var.

Aslında 1984 yılında Air Canada’nın bir parçası olarak başlatılan Aeroplan programı, 2002 yılında ayrı bir şirket haline getirilmişti.

Söz konusu şirketin %12,5 oranındaki bölümü, 2005 yılında borsada 250 milyon Kanada Doları karşılığında satılmıştı. Aeroplan böylece, dünyanın borsada işlem gören ilk sadakat programı olarak tarihe geçmişti.

Aeroplan’in o tarihteki piyasa değeri, 2 milyar Kanada Doları olarak belirlenmişti.

Yıllar içerisinde Air Canada ile Aeroplan’in ilişkileri daima çalkantılı olmuştu.

2008 yılının Mayıs ayında Air Canada, Aeroplan’de kalan diğer hisselerini de satarak, programın yönetiminden tamamen çıkmıştı.

En nihayetinde, 2017 yılının Mayıs ayında yapılan bir açıklama ile, Air Canada’nın kendi sadakat programını geliştirmeye başladığı ve 30 Haziran 2020 itibarıyla uygulamaya geçileceği duyuruldu.

Bu gelişmenin ardından Aeroplan’in hisse değeri yaklaşık üçte birine geriledi.

Yukarıda belirttiğimiz teklif Aimia tarafından kabul edilse dahi, Air Canada’nın yeni sadakat programını çıkartmakta kararlı olduğu belirtiliyor.


Posted

in