KLM Flying Blue Club Africa

KLM Flying Blue Clubs

7 Ekim 1919 gibi oldukça eski bir kuruluş tarihiyle, halen faaliyetteki havayollarının en kadimlerinden bir tanesi konumundaki Hollanda Kraliyet Havayolu şirketi KLM, motto olarak uzunca bir süre “reliable airline” tâbirini kullanmıştı.

Şu an bile Google’da bu iki kelimeyle yapacağınız bir aramada, sonuçların ilk sırasında KLM’in çıkması, bu tâbirin ne kadar derinlemesine yer ettiğinin adeta bir delili durumunda.

KLM, uçuş operasyonu açısından itibar edilir bir havayolu şirketi olduğu kadar, özellikle son 3 – 4 sene içerisinde gerek fizikî ve gerekse dijital mecrada yürüttüğü pazarlama faaliyetleriyle de göz dolduruyor.

Biz de Havayolu 101’de KLM’in farklı pazarlama faaliyetlerine sık sık yer veriyoruz.

Son Facebook uygulaması, iFly Magazine, yolcu fotoğraflarıyla donatılan uçak, Fly2Miami seferi gibi faaliyetler, son bir senede KLM ile ilgili olarak ilk akla gelenlerin arasında yer alıyor.

Bugün KLM’in bir süredir sessiz sedasız devam ettirdiği bir başka pazarlama inisiyatifini ele alacağız.

KLM Flying Blue Clubs

Kişilerin farklı seyahat sebepleri, emsalsiz ilgi alanları ve özel ihtiyaçları olduğu gerçeğinden yola çıkan KLM, sık uçan yolcu programı “Flying Blue” markası altında oluşturduğu kulüpler üzerinden, yolcularıyla özel bir iletişim kurmayı amaçlıyor.

KLM’in şu an için Flying Blue altında beş farklı kulübü bulunuyor.

  • Flying Blue Golf
  • Flying Blue Petroleum
  • Flying Blue Club China
  • Flying Blue Club Africa
  • Flying Blue Running

Kulüplerin adları, hangi ilgi alanına sahip yolcuların hedeflendiğini anlatıyor aslında.

KLM Flying Blue Club Africa
KLM Flying Blue Club Africa

Golf ile ilgilenenler, petrol ve gaz sektöründe çalışanlar, Çin ve Afrika ile iş yapanlar ve dünyanın dört bir yanındaki maraton gibi koşu etkinliklerine katılanlar, KLM’in Flying Blue kulüplerinin kapsamı altına alınmış.

Böylece bir yandan KLM’in kulüp üyelerine bir “networking” imkânı sunulurken, öte yandan da öncelikli check-in ve özel yolcu salonları gibi ayrıcalıklar sağlanıyor.

KLM’in 2004 yılında Air France tarafından satın alındığını ve sık uçan yolcu programlarının “Flying Blue” adı altına birleştirildiği düşünüldüğünde, aynı kulüp uygulamalarının Air France tarafından da yürütüldüğünü tahmin etmek güç değil.

Sektördeki rekabet gün geçtikçe artıyor; yolcuya (müşteriye) sahip çıkmak her zamankinden daha zor ve kritik hale geliyor.