James Hogan (CEO, Etihad Airways)

James Hogan, Etihad Airways’i Anlattı

ATW dergisinin Ocak 2012 sayısında, 2011 yılının son ayında Air Berlin’deki hisse oranını ciddi biçimde yükselterek dikkatleri üzerine toplayan, kendisini “Birleşik Arap Emirlikleri’nin Millî Havayolu Şirketi” şeklinde konumlandıran ve bunu vurgulayan Etihad Airways’in (EY) CEO’su James Hogan’la yapılan bir söyleşi yer aldı.

Etihad’ın son altı ayına bakıldığında Virgin Blue ile imzalanan stratejik işbirliği anlaşması, Air New Zealand ve Virgin Australia ile yapılan codeshare, yine Etihad’ın Asya-Pasifik ve Hindistan bölgesindeki havayolu şirketlerine olan ilgisi, Air Seychelles’in %40’ının satın alınması gibi genişleme hamleleri görülüyor.

James Hogan (CEO, Etihad Airways)
James Hogan (CEO, Etihad Airways)

Söyleşide bu işbirliklerinin yanı sıra, Emirates ve Qatar Airways’in ardından Körfez’in üçüncü büyük şirketi olan Etihad’ın geleceğe dair planları da ele alınıyor. İşte o söyleşide dikkatleri çeken bazı satır başları:

James Hogan, Kasım 2003’te operasyona başlayan şirketin CEO koltuğuna Ekim 2006’da oturuyor.

Uçuş ağına katılan son noktalar hariç 52 ülkede, 84 kente sefer yapmakta olan Etihad, 2012 yılında 10 milyon yolcu taşımayı amaçlıyor.

2017 yılında 100 destinasyona sefer yapar hale gelinmesi de şirketin hedefleri arasında.

Şu an itibarıyla 120’den fazla milletten 9.000 çalışanı bulunan şirket, 2020 yılında 27.000 kişilik dev bir kadroya ulaşmayı planlıyor.

Bu büyüme hedefinde, 2014 yılından itibaren filoya dahil olması beklenen Boeing 787 Dreamliner ve Airbus A380’lerin rolü büyük olacak.

787 ve A380’lerin gelişiyle birlikte yolcuların karşısına yeni bir kabin içi tasarımıyla çıkılacak.

Etihad, büyüme planında kendisine model olarak Singapore Airlines ve KLM gibi şirketleri seçmiş. Bu şirketler sırasıyla Singapur ve Amsterdam’ı bir yandan bir aktarma noktası olarak konumlandırırken, diğer yandan bu kentlerin bir cazibe merkezi şeklinde pazarlanmasında aktif rol oynuyorlar.

James Hogan, Avrupalı havayolu şirketlerinin Körfez taşıyıcılarına yönelik olarak, “kendi devletlerinden yardım alıyorlar; bu da haksız rekabete yol açıyor” şeklindeki iddialarını tümden reddediyor ve hiç bir şeyi bedavaya almadıklarını özellikle vurguluyor.

Ve ekliyor; “zenginlerin, karşılığını almayı beklemeden para harcadığını sanmak, en büyük yanılgı.” 🙂

ATW’nin James Hogan’la yapmış olduğu söyleşiye ayrıca şunu ilave etmemiz gerekiyor.

2011 yılını mâli performans açısından başa baş noktasında kapatmayı hedefleyen Etihad Airways, bunu başarmışa benziyor. Yılı 8.3 milyon yolcu ve %75.8 doluluk oranıyla kapatan şirket, 137 milyon USD faaliyet kârı ve 14 milyon USD net kâr elde etmiş durumda.

Türk Hava Yolları (THY) ve Körfez bölgesindeki şirketler büyümeye, ticarî havayolu sektörünün merkezi kaymaya devam ediyor.