Air Seychelles uçak

Etihad, Air Seychelles’in %40’ını Satın Alıyor

Virgin Australia’ya yönelik planları henüz resmen teyit edilmemişken Etihad Airways, Doğu Afrika’nın gözde tatil mekanlarından Seyşeller’in küçük havayolu şirketi Air Seychelles’in %40’ını satın alacağını açıkladı.

Tarafların 20’şer milyon USD’lik katkıda bulunacağı ortaklık kapsamında Etihad Airways ilave olarak ayrıca, işletme sermayesi gereklerini karşılamak ve şirketin uçuş ağını geliştirebilmek amacıyla 25 milyon USD tutarında yardımda bulunacak.

Air Seychelles uçak
Air Seychelles

Böylece, sektörün bir başka küçük balığı durumundaki Air Seychelles’e toplamda 65 milyon USD taze para enjekte edilirken, şirket en azından bir süreliğine daha yaşamak için bir hayat öpücüğü almış olacak. 🙂

Yakın zamana kadar Avrupa’nın belli başlı bazı noktalarına, Singapur’a ve Johannesburg’a seferler düzenleyen Air Seychelles, özellikle son aylarda bir hayli zor duruma düşmüş ve filosunu küçültürken bu hatların bir çoğunu da kapatmak zorunda kalmıştı.

Etihad Airways’in sağlayacağı destekle, bu küçük şirketin network yapısını yeniden gözden geçireceğini tahmin etmek güç değil.

İşin enteresan tarafı, Seychelles (Mahe) Uluslararası Havalimanı‘ndaki son bir haftalık koltuk arzı istatistiklerine bakıldığında, 5.676 koltukla Emirates’in ilk sırada yer aldığı görülüyor.

Air Seychelles kendi hub’ında ancak 4.934 koltuk arz edebilir ve ikinci olabilirken, Qatar Airways 1.540 koltuk ile üçüncü ve Etihad Airways 1.088 koltuk ile dördüncü sırada bulunuyor.

Yani Seyşeller’in havayolu pazarı büyük oranda Körfezli şirketlerin elinde bulunuyor.

Yılda 400 – 450 bin civarında yolcu taşıyan Air Seychelles’in resmî web sitesindeki bilgiye göre filoda şu anda bir adet Boeing 767-300ER, bir adet Shorts 360-300 ve üç adet DHC-6 Twin Otter-300 bulunuyor.

Son aylarda yaşananlardan, Etihad ve Qatar Airways’in planlı bir genişleme çabası içerisinde olduğu açık bir biçimde görülüyor.

Havayolu 101 olarak, söz konusu şirketlerin bugünkü girişimlerinin ne derecede başarılı ve yerinde olduğunun ancak 2020’li yılların başına gelindiğinde ortaya çıkacağını düşünüyoruz.

Comments

One response to “Etihad, Air Seychelles’in %40’ını Satın Alıyor”