IAG

IAG, 2011 Yılını Kârla Kapattı

British Airways ile Iberia’nın 2010 yılında gerçekleştirdiği 8 milyar USD büyüklüğündeki birleşmenin ardından kurulan IAG, 2011 yılı mâlî performansını açıkladı.

Açıklanan sonuçlar, bu birleşmenin -en azından  şimdilik- maliyet ve birim gelirler noktasında “sinerji” sağladığını gösteriyor.

IAG
IAG

Piyasa değeri açısından Avrupa’nın dördüncü büyük havayolu şirketi konumundaki IAG, 2011 yılında 485 milyon Euro mertebesinde faaliyet kârı elde etti.

Geçen sene bu rakam 225 milyon Euro civarındaydı.

Bilançodaki net kâr ise 555 milyon Euro. (2010’da 100 milyon Euro)

Aynı dönemde şirketin gelirleri geçen seneye nispeten %10,4 oranında artarak 16,3 milyar Euro’ya ulaştı.

IAG’nin açıklamasının en dikkat çekici yanı, akaryakıt giderleriyle ilgili olan bölüm.

Şirketin 2011 yılındaki akaryakıt giderleri, 2010 yılına göre %29,7 oranında artış göstererek 5 milyar Euro’nun üzerine çıktı.

Bir havayolu şirketinin en önemli maliyet kalemlerinden bir tanesindeki böylesine muazzam bir artışa karşın, IAG’nin kâr edebilmiş olmasının sırrı, diğer maliyet kalemlerinde yapılan tasarruflar ve birim gelirlerde sağlanan artışta (+%3,6) yatıyor.

Akaryakıt dışı giderlerde yapılan %5,6 oranındaki tasarruf, British Airways + Iberia birleşmesinin ilk senesinde maliyet tarafında sinerji üretildiğinin bir göstergesi.

Yıl boyu için 64 milyon Euro tasarruf hedeflenirken, bu rakam aşılarak 74 milyona ulaşılmış.

Şirketin kasasındaki nakit para 3,7 milyar Euro, borçları ise 1,1 milyar Euro mertebesinde.

Bu performansa rağmen, IAG’nin patronu Willie Walsh, 2012 yılına dair ikazlarda bulundu.

Süregiden yüksek akaryakıt fiyatları, Avrupa’daki zayıf seyahat talebi ve grevler, 2012 yılında IAG’nin önündeki en ciddi tehditler.

IAG’nin, bir çok havayolu şirketinin zararla kapattığı 2011 yılını müspet bir biçimde bitirmesi, her şeye rağmen takdire değer.