Etihad Airways - Airberlin hostes

Etihad – airberlin İşbirliği Ne Getirecek?

Geçtiğimiz yılın sonunda açıklanan ve Abu Dabi merkezli Etihad Airways’in, airberlin’de bulunan %2,99 oranındaki hissesini, 73 milyon Euro ödeyerek %29,21′e yükseltmesiyle sonuçlanan Etihad – airberlin işbirliği acaba neler getirecek?

Sadece 8 yaşındaki Etihad’ın, 30 yılı aşkın bir geçmişi bulunan airberlin’de hâkim ortak olmasıyla birlikte ilk aşamada, iki tarafın hub’larının çok yoğun bir biçimde birbirlerine bağlanacağı görülüyor.

Önümüzdeki yaz tarifesiyle birlikte, Düseldorf ve Berlin ile Abu Dabi arasındaki (veya yapılacak) seferlerdeki artış dikkat çekiyor.

Etihad Airways - Airberlin hostes
Etihad Airways – Airberlin

Ayrıca airberlin’den yapılan bir açıklamada, Abu Dabi bağlantılı olarak Tayland’ın gözde tatil mekanı Puket Adası’na da sefer düzenleneceği belirtiliyor.

Tabii Etihad bu hamlesiyle, uzun yıllardır Berlin’e sefer yapmak için çaba sarf eden ama bir türlü gerekli izni temin edemeyen yakın rakibi Emirates’in de bir adım önüne geçmiş oluyor.

Bilindiği üzere halihazırda Emirates, Berlin’e ulaşabilmek için airberlin ve Lufthansa ile codeshare uçuş yapmak zorunda kalıyor.

Bunun yanı sıra, airberlin’in 20 Mart 2012 itibarıyla oneworld üyesi haline gelerek ayrı bir kulvara geçecek olması, Etihad’ın airberlin üzerinden dünya çapında çok geniş bir uçuş ağına ulaşabilir hale gelmesi demek oluyor.

Ancak bu işbirliğinin bir de nelere mâl olabileceğine bakmak gerekiyor.

Reuters’te yayımlanan bir analizde, airberlin’in içinde bulunduğu finansal sıkıntılara dikkat çekilmiş.

En son 2007 yılında kâr açıklayabilen şirket, yeniden artıya geçebilmek için son dönemde hat kapatma ve uçak siparişlerinin iptali gibi zor kararlara imza atmak durumunda kalmıştı.

airberlin’in bu durumunun dolaylı da olsa Etihad’ı etkileyebileceği ön görülüyor.

Yine aynı haberde yer alan ve Royal Bank of Scotland tarafından hazırlanan bir analize atıfta bulunulan bir yorumda, Etihad’ın airberlin hamlesi, “küresel kapsamda etkin olmayı amaçlayan güçlü sermayeli bir işletme tarafından yapılmış irrasyonel bir hareket” şeklinde değerlendirilmiş.

Not: 2011 yılını mâli performans açısından başa baş noktasında kapatmayı hedefleyen Etihad Airways, bunu başarmışa benziyor.

Yılı 8.3 milyon yolcu ve %75.8 doluluk oranıyla kapatan şirket, 137 milyon USD faaliyet kârı ve 14 milyon USD net kâr elde etmiş durumda.