United Airlines hostes

United Airlines, New York – İstanbul Arasında Uçuşlara Başlıyor

Son 10 yıl içerisinde çok büyük gelişme kaydeden Türk ticarî havacılığında yeni bir kilometre taşı dikiliyor.

United Airlines, New York – İstanbul arasında uçuşlara başlıyor.

Geçtiğimiz sene 29 Mart’ta Asiana tarafından Seul – İstanbul seferlerinin açılmasıyla birlikte, Türkiye varışlı bir uzun menzilli hatta ilk defa üç havayolu şirketi (THY, Korean ve Asiana) birden rekabet eder hale gelmişti.

Sırada şimdi de İstanbul – New York hattı var.

Continental ile birleşmesinin ardından 6 kıtada, 370 uluslararası uçuş noktasına sefer yapar hale gelen ve taşınan yıllık yolcu sayısı bakımından Delta’nın ardından dünyanın ikinci büyük havayolu şirketi konumuna yükselen United Airlines, 2 Temmuz 2012 tarihinden itibaren New York’un Newark Havalimanı ile İstanbul Atatürk Havalimanı arasında direkt uçuşlara başlıyor.

Boeing 767-300 tipi uçaklarla gerçekleştirecek olan seferler, United’ın New York Newark’tan uçuş gerçekleştirdiği 76. uluslararası destinasyon olacak.

Şirketten yapılan açıklamaya göre United’ın UA905 sefer sayılı uçağı, İstanbul Atatürk Havalimanı’ndan her gün yerel saatle 13:55’de havalanıp, aynı gün yine yerel saatle 18:02’de New York’a varacak.

UA904 sefer sayılı New York – İstanbul uçağı ise yerel saatle 19:27’de kalkıp, ertesi gün öğlen 12:20’de İstanbul’a inecek.

Böylece iki kent arasında sefer yapan havayolu şirketi sayısı üçe çıkacak.

Ve bu pazardaki rekabet, yukarıda belirttiğimiz Seul hattının da ötesine geçmiş olacak.

Zira İstanbul – New York hattında doğrudan seferlerin yanı sıra, Avrupa aktarmalı uçuşların da ağırlığı bulunuyor.

Tabii bu noktada hemen, Türk Hava Yolları (THY) tarafından geçen hafta yapılan bir açıklama dikkatleri çekiyor.

Açıklamaya göre THY, önümüzdeki yaz tarifesinde haftada 14 kez icra edilmesi planlanan New York seferlerini, 28 Mayıs – 16 Eylül tarihleri arasında geçerli olmak üzere günde üç defaya, yani haftada 21 uçuşa yükseltiyor.

Delta’nın bu hattaki haftalık 7 uçuşunu da hesaba kattığımızda, İstanbul – New York arasındaki yolcuları müjdeli bir yaz mevsiminin beklediğini söyleyebiliriz.

Günde 5, haftada ise tam 35 sefer, yolcuların hizmetine sunulmuş olacak. Bu gelişme basit bir hesapla, geçen senenin aynı dönemine göre %66 oranında bir artışa tekabül ediyor.

Bu durumda biz yolculara söyleyebilecek tek bir şey kalıyor; “Darısı diğer uzun menzilli hatların başına!” 🙂

İstanbul – New York Uçuşlarının Tarihçesi

İstanbul ile New York arasındaki havayolu bağlantısı, 1946 yılından 1981’e kadar Avrupa aktarmalı olarak efsanevî şirket Pan Am tarafından sağlanmıştı.

İstanbul’dan son sefer 12 Eylül 1981, Ankara’dan ise 13 Eylül 1981 tarihinde icra edilmişti.

1980’lerin ikinci yarısında dünyaya açılan THY ise, 1988 yılında Airbus A310 uçaklarıyla Brüksel aktarmalı olarak İstanbul – New York uçuşlarına başlamıştı. (Dönüş seferleri direkt yapılabiliyordu.)

1993 yılında Airbus A340′ların filoya dahil edilmesinin ardından THY, bu hatta hem gidiş hem de dönüş seferlerini direkt olarak icra etmeye başlamıştı.

Bu arada, 1991 yılında Pan Am’ın Avrupa hatlarını satın alan Delta, dört bir yanda bunun duyurusunu yapmaktaydı.

31 Ekim 1991 tarihinde Milliyet Gazetesi’nde yayınlanan reklamda Delta, Türkiye’den ABD’ye seyahat etmek isteyen yolculara, “Delta Dünyasına Hoş Geldiniz” mottosuyla ulaşmaya çalışmıştı.

Böylece Pan Am’ın ara verdiği Avrupa aktarmalı İstanbul – New York uçuşları yeniden başlamış oluyordu.

Yolcular önce İstanbul’dan Frankfurt’a, oradan da New York, Washington, Cincinnati, Atlanta, Orlando veya Miami’ye direkt seferle ulaşabiliyordu.

Aynı Delta, 6 Mayıs 1997 tarihinden itibaren bu hatta direkt uçuşlara başlamıştı.

Uzunca bir süre durağan seyreden İstanbul – New York hattı, geçtiğimiz yıllarda THY’nin sefer sayısındaki yaptığı artışlarla hareketlenmişti.