Delta_Boeing_777_200lr_takeoff

Delta Air Lines: Non-Stop İstanbul – New York

Havayolu 101 Arşiv Departmanı bizi bu kez, 1997 yılına götürüyor.

1946 yılından itibaren 35 sene boyunca Türkiye’yi dünyaya bağlayan havayolu şirketi konumunda kalan Pan Am, 1981 yılında Türkiye seferlerini iptal etme kararı almıştı.

Uzun yıllar boyunca Pan Am tarafından işletilen İstanbul – New York hattı bu yüzden uzunca bir süre öksüz kalmıştı.

Ancak 1991 yılında, Pan Am’ın mâlî açıdan geri dönülemez bir noktaya gelmesi ve sektöre veda etmesinin ardından Delta Air Lines, İstanbul – New York hattını yeniden canlandırmıştı.

Delta’yı tercih edecek yolcuların önce İstanbul’dan Frankfurt’a, oradan da New York, Washington, Cincinnati, Atlanta, Orlando ve Miami’ye ulaşması mümkün olabiliyordu.

1997 yılına gelindiğinde ise Delta, bir adım daha atıyor ve New York JFK Havalimanı ile İstanbul arasında doğrudan seferleri başlatıyordu.

Milliyet Gazetesi’nde 26 Mart 1997 tarihinde çıkan reklamda, 6 Mayıs 1997 tarihinden itibaren direkt uçuşların başlayacağı müjdesi veriliyordu.

Reklamda ayrıca, Amerika kıtasındaki 240 noktaya yine Delta ile aktarmalı olarak ulaşılabileceği vurgulanmıştı.

İstanbul – New York arasında doğrudan seferlerin başlamasına yönelik olarak hazırlanan kampanya kapsamında Economy Class gidiş-dönüş bileti 535 USD, Business Class bileti de 1.698 USD olarak tespit edilmişti.

O zamanlar için makûl sayılabilecek fiyatlar…

THY’nin İstanbul – New York uçuşları ise 1988 yılında Airbus A310 uçaklarıyla Brüksel aktarmalı olarak başlamıştı. (Dönüş seferleri direkt yapılabiliyordu)

1993 yılından itibaren Airbus A340’ların filoya dahil edilmesinin ardından THY, 16 Temmuz 1994 tarihinde New York hattında hem gidiş hem de dönüş seferlerini direkt olarak icra etmeye başlamıştı.


Posted

in

,