Delta Dünyasına Hoş Geldiniz!

“Delta Air Lines, 1 Kasım’dan itibaren Avrupa, Orta Doğu ve Asya’nın 21 şehrinden başlatacağı yeni uçuş programıyla dünyamızı daha da küçültüp, sıcak bir atmosfer yaratacak.”

Bu ayki nostalji köşemizde 20 yıl öncesine, 1991 yılına seyahat ediyoruz.

Pan Am 8 Ocak 1991 yılında iflasını ilan ederken, hızla büyümekte olan Delta Air Lines’ın hedefi, bir yurt içi havayolu şirketi kimliğinden iyice sıyrılıp, uluslararası kapsamda faaliyet gösteren bir şirket haline dönüşmekti.

ABD’de bu yönde bir strateji izlemek isteyenler için Pan Am ve TWA ilk adres oluyordu. Tabii bu şirketlerden arda ne kalmışsa…

Zira 22 Nisan 1985 tarihinde Pan Am’ın tüm Pasifik hatları 750 milyon Dolar’a United Airlines’a geçmişti.

1991 yılının ortasında Pan Am’ın Avrupa hatlarının satışı, United ile Delta arasında kıyasıya bir mücadeleye sahne olmuştu.

Sonuçta Delta, Pan Am’ın Avrupa ve “Shuttle” (dolmuş) hatlarını satın almayı başarmıştı.

Aynı yılın Aralık ayında Pan Am tarih sahnesinden çekilirken iflas mahkemesinde yapılan açık artırmada, Pan Am’ın Latin Amerika ve Karayip hatları satışa çıkarılmıştı.

United Airlines, American Airlines ve Delta Air Lines arasındaki çekişmede, United ve American başa güreşmiş ve 8 saatlik bir seansın sonunda 160 milyon USD ve 1.000 Pan Am personeline iş verme vaadinde bulunan United, Pan Am’ın Latin Amerika hatlarının sahibi olmuştu.

Yeniden başa dönersek, 1991 yılında Pan Am’ın Avrupa hatlarını satın alan Delta, dünyanın dört bir yanında bunun duyurusunu yapmaktaydı.

İşte 31 Ekim 1991 tarihinde Milliyet Gazetesi’nde yayınlanan reklamda Delta, Türkiye’den ABD’ye seyahat etmek isteyen yolculara, “Delta Dünyasına Hoş Geldiniz” mottosuyla ulaşmaya çalışmıştı.

Yolcuların önce İstanbul’dan Frankfurt’a, oradan da New York, Washington, Cincinnati, Atlanta, Orlando veya Miami’ye direkt seferle ulaşması mümkün oluyormuş.

20 sene öncesinde bile Almanya ile ABD arasında ne denli kuvvetli bir havayolu ağı bulunduğunu göstermesi açısından çarpıcı bir örnek.


Posted

in

,

Tags:

Comments

One response to “Delta Dünyasına Hoş Geldiniz!”