American Airlines Center vs American Airlines Arena

Özellikle Türk Hava Yolları’nın son iki yıl içerisinde spor alanında gerçekleştirdiği Barcelona, Manchester United, Kobe Bryant, Caroline Wozniacki sponsorlukları, ülkemizdeki spor severlerin bu gibi iş birliklerine olan algı ve ilgisini artırmıştı.

Bu yüzden, halen Dallas Mavericks ile Miami Heat arasında devam etmekte olan NBA final serisi maçlarında dikkatleri çeken unsurlardan bir tanesi, maçların oynandığı dev spor salonları oluyor.

Dallas Mavericks, Amerikan profesyonel basketbol ligi NBA’de şampiyonluğa koşarken maçlarını, American Airlines Center‘da yapıyor.

Rakibi Miami Heats ise maçlarını American Airlines Arena‘da gerçekleştirmekte.

Yani bu yılki NBA finali, tıpkı 2006 yılındaki gibi bir “American Airlines” finali şeklinde gerçekleşiyor. 🙂

Önümüzdeki ay 10. yaş gününü kutlayacak olan American Airlines Center, yaklaşık 20.000 seyircilik bir kapasiteye sahip.

Ana merkezi (hub) Dallas’ta bulunan American Airlines’ın, yine Dallas’ta bulunan bu salonun isim hakkını satın almış olması tabii ki tesadüf değil.

Bu salonda sadece basketbol maçları oynanmıyor.

Buz hokeyi liginde (NHL) mücadele eden Dallas Stars ve Amerikan salon futbolu ligindeki Dallas Vigilantes de maçlarını American Airlines’ın isim babası olduğu bu salonda yapıyor.

Bu salonda profesyonel boks maçlarını da izlemek mümkün.

Ayrıca bu salon bir çok büyük konsere de ev sahipliği yapmakta.

Yani American Airlines, bir salonun isim hakkını satın alarak aynı anda farklı bir çok spor dalında ve etkinlikte binlerce, hatta milyonlarca izleyicinin karşısında boy göstermiş oluyor.

Benzer şeyleri American Airlines Arena için de söylemek mümkün. Farklı spor etkinlikleri, konserler, özel ödül geceleri Miami’deki bu spor salonunda düzenleniyor.

Ülkemizde stat veya salon isim haklarının satışı ancak son yıllarda gerçekleşir hale geldi. Galatasaray’ın yeni tamamlanan stadının isminin Türk Telekom Arena olduğunu hatırlayalım.

Ancak American Airlines Center örneğindeki gibi çok fonksiyonlu salon veya statlarımız olmadıkça, bu gibi sponsorlukların dar bir kapsamda kalmaya mahkum olacağını tahmin etmek güç değil.

not: American Airlines tarafından sadece Dallas’taki spor salonunun isim hakkı için 200 milyon Dolar civarında bir meblağ ödendiği iddia ediliyor.