American’ın Online Acentelerle Mücadelesi Devam Ediyor

American Airlines ile online acenteler ve ücret dağıtım şirketleri arasında geçtiğimiz yılın sonunda başlayan gerilim ve mücadele devam ediyor.

American’ın ne yaptığını kısaca hatırlamak gerekirse; şirket yeni geliştirdiği “direct connect” sistemi sayesinde, global ücret dağıtıcılarını by-pass ederek, kendi ücretlerini online acentelere doğrudan gönderme yoluna gitmişti.

Şirketin amacı hem ücret dağıtım maliyetlerini azaltmak, hem de kendi yolcusuyla doğrudan temas kurarak onlara çok daha farklı, ilave diz mesafesi olan koltukları satın alabilmek gibi özel teklifler sunabilmekti.

Direct connect sisteminin ilk kurbanı Orbitz olmuştu. American, Orbitz’le olan anlaşmasını fesh ederek ücretlerini bu platformdan çekmişti.

American geçen ay bir dava açarak bu mücadeleyi bir adım öteye taşımıştı.

Orbitz ve Travelport’u mahkemeye veren şirketin iddiası, bu iki online seyahat devinin, American Airlines’a ait fiyatları olduğundan yüksek göstererek haksız rekabete yol açtığı yönünde.

Bununla da yetinmeyen American, 40 yıl kadar önce yine American Airlines bünyesine kurularak zamanla gelişip tamamen bağımsız bir şirket haline gelen Sabre’ı da söz konusu davaya dahil etti.

Sabre’la beraber, ona bağlı olan bir şirket konumundaki Travelocity de American’ın şikayetinden nasibini aldı.

Sabre’ın başı sadece American ile dertte değil. US Airways de benzer iddialarla Sabre’ı dava etmiş durumda.

Havayolu 101’i yakından takip edenler bilecektir. Ticarî havayolu sektörünün en önemli dönüm anları hep ABD kaynaklı olmuştur.

Görüşümüz odur ki American Airlines liderliğinde başlatılan ve diğer bazı ABD’li havayolu şirketlerinin de dahil olduğu bu mücadele, önümüzdeki dönemde online seyahat sektöründe paradigma kaymalarına yol açacak, havayolu şirketi-acente-yolcu üçgeninde önemli bir değişiklik yaşanmasını sağlayacaktır.

Comments

2 responses to “American’ın Online Acentelerle Mücadelesi Devam Ediyor”