Etihad Airways Uçuş Ağı (2011)

Etihad’ın Stratejik airberlin Hamlesi

Star Alliance, oneworld ve Skyteam gibi üç büyük havayolu ittifakına girerek belli bir şablona uymak zorunda kalmak istemeyen Körfez havayolu şirketleri, stratejik işbirlikleri yapmaktan ise geri durmuyor.

Bunun son örneği, bu hafta başında kamuoyuna açıklanan Etihad – airberlin ortaklığı oldu.

Abu Dabi merkezli Etihad, airberlin’de bulunan %2.99 oranındaki hissesini, 73 milyon Euro ödeyerek %29,2’ye yükseltecek.

Böylece halen, portföyündeki şirketlerin arasında Pegasus’un da bulunduğu ESAS Holding’in en büyük hissedar (%16,5) olduğu airberlin’de taşlar ciddi manada yerinden oynayacak.

Bu işbirliği, son yıllarda yakasını zarardan bir türlü kurtaramayan airberlin için adeta bir can simidi niteliğinde.

Yapılan anlaşmaya göre 2016 yılına kadar Etihad’ın airberlin’e, 255 milyon USD’ye kadar borç vermesi de mümkün olacak.

Etihad’ın tespit edeceği iki isim, airberlin’in yönetim kuruluna atanacak.

Etihad Airways Uçuş Ağı (2011)
Etihad Airways Uçuş Ağı (2011)

Etihad ve airberlin arasında hem codeshare hem de sık uçan yolcu programlarının senkronize hale getirilmesi yönünde ciddi adımlar atılırken, iki şirketin yolcuları, 77 ülkede 239 destinasyona ulaşabilir hale gelecek.

İlk aşamada airberlin, Körfez’deki bağlantı noktasını Dubai’den Abu Dabi’ye kaydırırken, 15 Ocak 2012’den itibaren Berlin ile Abu Dabi arasında haftada dört kez sefer yapacak.

Etihad böylece, yıllardır Berlin’e uçuş yapabilmek için izin isteyen ancak bunu bir türlü başaramayan rakibi Emirates’e karşı da bu noktada bir adım öne geçmiş olacak.

Airberlin Uçuş Ağı (2011)
Airberlin Uçuş Ağı (2011)

Ayrıca airberlin’in bir hayli kuvvetli olduğu Avrupa hatları, bir bakıma, Etihad’a da açılmış olacak.

Tabii işe bir de airberlin ile Pegasus’un işbirliği açısından bakmakta fayda var.

Henüz o yönde bir açıklama veya niyet beyanı bulunmasa da, Pegasus ve Etihad’ın bir araya gelerek, airberlin ile ayrı ayrı yapmış oldukları işbirliklerini kendi içlerinde bir olgunluğa kavuşturmaları, Avrupa – Türkiye – Körfez ekseninde çok ciddi bir havayolu gücünün doğmasına yol açabilir.

Son olarak, airberlin’in önümüzdeki yıl içerisinde oneworld üyesi olacağını da hatırladığımızda, bölgedeki işbirliği denkleminin bir hayli karmaşık bir hale geldiğini söyleyebiliriz.

airberlin Hakkında:

airberlin is Germany’s second largest airline. The company has a workforce of 9,200 employees. In 2010 alone, airberlin received over 10 awards for service and quality. The fleet comprises 170 aircraft with an average age of five years, making it one of the most modern fleets in Europe. The airline’s state-of-the-art jets are highly fuel efficient, which contributes toward a long-term reduction in pollution emissions from aircraft. As one of the major European airlines, airberlin flies to 171 destinations in 45 countries. In 2010, the airline carried 33.6 million passengers. airberlin has signed up for membership to the global airline alliance oneworld® and is expected to become a full member by spring 2012. airberlin operates codeshare flights with the oneworld members American Airlines, British Airways, Finnair, Iberia, Malév, Royal Jordanian and S7.

Etihad Airways Hakkında:

Etihad Airways, the national airline of the United Arab Emirates, began operations in 2003, and in 2010 carried more than seven million passengers. From its hub at Abu Dhabi International Airport, Etihad serves 82 cities in the Middle East, Africa, Europe, Asia, Australia and North America, with a fleet of 63 Airbus and Boeing aircraft, and 100 aircraft on order, including 10 Airbus A380s, the world’s largest passenger aircraft.

Comments

One response to “Etihad’ın Stratejik airberlin Hamlesi”