HNA Group, Avolon’daki Payını Satamadı

Son bir kaç yıl içinde özellikle havayolu sektöründe yapmış olduğu satın almalarla hızla büyüyen ama işlerin planlandığı gitmemesi üzerine aynı şekilde küçülmeye başlayan HNA Group, iştiraklerinin satışı için çalışmaya devam ediyor.

Grubun satış listesinde bu kez, Dublin (İrlanda) merkezli uçak kiralama şirketi Avolon bulunuyor.

HNA Group bu amaçla, Japon yatırım firması Orix ile temasa geçmişti.

2018 yılında Avolon’un %30 oranındaki hissesini 2,2 milyar USD karşılığında satın alan Orix, bu açıdan bakıldığında iyi bir alıcı gibi görünüyordu.

HNA Group, Avolon’un tamamına 8,5 milyar USD değer biçerek, %70 oranındaki hisse için 6 milyar USD talep etmişti.

HNA Group’un 2018 yılında Hilton’daki payını 6 milyar USD’ye sattığı düşünüldüğünde, Avolon’daki bu işlemin grup için ne denli önemli olduğu daha iyi anlaşılıyor.

Gelgelim, taraflar arasında yapılan müzakereler, anlaşmazlıkla sonuçlandı.

Orix, Avolon’daki mevcut hisse oranından memnun olduğunu ve bunu artırmayı düşünmediğini açıkladı.

Bu gelişme üzerine HNA Group’un, Avolon için yeni bir müşteri arayışına girişebileceği veya Orix ile yeniden masaya oturabileceği konuşuluyor.

Öte yandan, yine grup bünyesinde yer alan teknoloji firması Ingram Micro’nun 4 milyar USD karşılığında satışa çıkarıldığı da gelen haberler arasında.

Ayrıca, konteynır kiralama firması Seaco, HNA Group’un müşteri bekleyen bir diğer iş birimi.

Bakalım Çinli şirketler grubu, girmiş olduğu bu uzun ve zorlu tünelden başarılı bir biçimde çıkıp, yoluna devam edebilecek mi?

HNA Group’un Havacılık Sektöründeki Genişlemesi

Hatırlanacağı üzere HNA, yukarıda anlattığımız ortaklıkların yanı sıra, 2015 yılı ortalarında 2,8 milyar USD gibi bir hayli yüksek bir meblağ karşılığında, dünyanın en büyük yer işletme ve kargo handling şirketi olan Swissport‘u satın almıştı.

2015 yılının sonlarına doğru ise HNA bu kez, Brezilyalı düşük maliyetli taşıyıcı Azul’a, 450 milyon USD ödeyerek %23,7 oranında ortak olmuştu.

Aynı tarihlerde, İrlandalı uçak kiralama firması Avolon Holdings de, 2,5 milyar USD karşılığında HNA çatısı altına girmişti.

Satın alma serisine 2016 yılında da hızlı başlayan HNA, Şubat ayında, elektronik ürünler dağıtıcısı Ingram Micro firmasını 6 milyar USD gibi oldukça yüksek bir meblağ ödeyerek bünyesine katmıştı.

HNA Group yine aynı yılın Nisan ayında, dünyanın en büyük uçak içi ikram ve hizmet firmalarından gategroup‘u satın almak için harekete geçmişti. HNA, gategroup için 1,5 milyar USD nakit ödeme yapmayı teklif etmişti. HNA, 2016 yılının sonunda ise gategroup üzerinden, uçak içi ikram sektörünün bir başka önemli firması Fransız Servair‘i satın almıştı.

2016 yılının Haziran ayına gelindiğinde HNA Group, Avustralyalı düşük maliyetli taşıyıcı Virgin Australia’ya ortak olmuştu.

HNA Group çatısı altındaki HNA Aviation, 114 milyon USD karşılığında Virgin Australia’nın %13 oranında hissesini satın alıp şirketin yönetim kuruluna bir üye atarken; grubun planları arasında, bu oranı kısa bir süre içerisinde %19,99 seviyesine kadar artırmak da yer alıyordu.

HNA Group’a ait varlıklar

2016 yılının Kasım ayında dev grup bu kez, dünyaca ünlü oteller zinciri Hilton‘un %25 oranındaki hissesini satın almıştı. HNA bu satın alma işlemi için Hilton’un en büyük hissedarı konumundaki Blackstone Group’a tam 6,5 milyar USD ödemişti.

2017 yılının Mart ayında HNA Group, Avrupa’da havalimanı yatırımı işine girişmiş ve Almanya’nın Frankfurt kenti yakınlarında bulunan Hahn Havalimanı‘nın %82,5 oranındaki hissesini 15 milyon Euro karşılığında satın almıştı.

HNA Group son olarak 2017 yılının ortalarında, dünyaca ünlü duty-free işletmecisi Dufry‘deki payını artırmıştı. Dufry’de %4,7 oranında hisseye sahip olan HNA, %16,2 oranında ilave hisse alımı yaparak, payını %20,9 oranına yükseltmişti.

HNA o günlerde ayrıca, Singapur merkezli lojistik firması CWT‘yi satın almak amacıyla, 1 milyar USD tutarında bir teklif yapmıştı.

1993 yılında kurulan HNA Group, özellikle son 10 yıl içerisinde hızla büyüdü.

Grup, dünya genelindeki 110.000 çalışanıyla yılda 25 milyar USD ciro elde ediyor.

HNA Group’un havacılık kolunda Hainan Airlines, Tianjin Airlines, Deer Jet, Lucky Air, Capital Airlines, West Air, Fuzhou Airlines, Urumqi Air, Yangtze River Express, MyCargo, Africa World Airlines ve Aigle Azur gibi şirketler bulunuyor.

Grubun havalimanı kolunda ise Haikou Meilan, Sanya Phoenix, Yichang Sanxia, Weifang Nanyuan, Manzhouli Xijiao, Anqing Tianzhushan ve Tangshan Sannvhe adlı havalimanları yer alıyor.


Posted

in

,

Tags: