Airbus A321LR’nin Daha Güçlü Modeli Üretilecek

Airbus, dar gövdeli uçak segmentinde çok güvendiği modeli A321LR’nin daha güçlü bir versiyonunu üretmeye hazırlanıyor.

Airbus CEO’su Guillaume Faury, düzenlediği bir basın toplantısında yeni modele hakkındaki ilk ipuçlarını paylaştı.

A321LR’nin halihazırda dünyanın en uzun menzilli dar gövdeli yolcu uçağı olduğunu belirten Faury, bu konudaki liderliklerini daha da öteye taşımayı hedeflediklerini belirtti.

Sektörde konuşulanlara göre, A321XLR olarak adlandırılması planlanan yeni uçağın resmî tanıtımı, önümüzdeki ay düzenlenecek Paris Havacılık Fuarı’nda yapılacak.

Zaten şu anda bile kendi kategorisinde bir hayli uzun menzile sahip durumdaki uçakla ilgili geliştirme çalışmasının, maksimum kalkış ağırlığına ilişkin olarak yapılacağını tahmin ediyoruz.

A321LR’ın maksimum kalkış ağırlığı 97 ton. “XLR” olarak adlandırılan daha güçlü versiyonda 100 ton seviyesinin aşılması, sürpriz olmayacaktır.

Hatırlanacağı üzere Airbus A321LR tipi ilk yolcu uçağını resmen teslim alan ilk havayolu şirketi, Arkia Israeli Airlines olmuştu.

Teslimat töreni, 14 Kasım 2018 tarihinde Airbus’ın Hamburg’daki tesislerinde gerçekleştirilmişti.

Şu ana kadar aralarında Qatar Airways, Norwegian, Jetstar gibi havayollarının bulunduğu 12 şirket, 120 civarında A321LR siparişi vermiş durumda.

A321LR’ın Sıra Dışı “ETOPS” Performansı

Airbus’ın “oyun değiştirici” uçağı A321LR, 2018 yılının Ekim ayında, aynı yılın başından itibaren sürdürülen sertifikasyon sürecinde son derece önemli bir aşamayı tamamlamıştı.

A321LR’nin çok uzun uçuş yapmasını sağlayan yakıt tankları (üç adede kadar) ve bu çerçevedeki ETOPS operasyonu, EASA ve FAA tarafından onaylanmıştı.

Böylelikle A321LR’nin içerisinde 206 yolcu ile birlikte 7.400 km gibi, dar gövdeli bir uçak için oldukça uzun sayılabilecek mesafelere uçuş yapabilmesi resmen tanınmıştı.

Airbus’ın bu uçağın kabin ve kapılarında yaptığı bir takım değişiklikler de yine aynı sertifikasyon süreci çerçevesinde kabul edilmişti.

Oyun Değiştirici Uçak: A321LR

Airbus A321’in uzun menzilli versiyonu A321LR, ilk deneme uçuşunu 31 Ocak 2018 tarihinde gerçekleştirmişti.

2018 yılının son çeyreğinde hizmete girmesi beklenen ve iki kabin sınıflı olarak 206 koltuk kapasitesine (16 Business + 190 Economy) sahip olan Airbus A321LR tipi uçakların standart menzili 7.400 km’ye kadar ulaşıyor.

(A321’in standart versiyonunun menzili ise yaklaşık 6.000 km mertebesinde bulunuyor)

Dar gövde kategorisindeki en uzun menzile sahip uçak olan A321LR ile mesela, Paris ile New York arasında direkt sefer yapmak mümkün.

Benzer şekilde İstanbul çıkışlı seferler için düşündüğümüzde bu uçağı, Afrika’nın büyük bölümü, Hint Okyanusu’ndaki tatil beldeleri, Hindistan, Pakistan ve hatta Çin’in batısındaki şehirlere yapılan seferlerde kullanmak da imkân dahilinde.

İstanbul merkezli olarak A321LR’ın menzili (8.700 km)

Hatta yukarıda değindiğimiz deneme uçuşunun 11 saat sürdüğü düşünülürse, bu uçakla İstanbul’dan direkt olarak ulaşılabilen nokta sayısı çok daha fazla olacaktır.

Uçağın maksimum kalkış ağırlığı da 93,5 tondan, 97 tona yükseltilmiş durumda. Yapılacak bazı yeniliklerle, maksimum kalkış ağırlığının 100 tona kadar çıkarılabileceği iddia ediliyor.

Airbus, A321LR modeli ile, Boeing’in üretimini yıllar önce durdurduğu Boeing 757 tipi uçaklardan boşalan pazarı (middle of market) hedefliyor.

Gerçekten de International Airlines Group (IAG) bünyesinde yer alan Aer Lingus tarafından geçtiğimiz yıl verilen yedi adetlik Airbus A321LR siparişi, şirketin filosunda bulunan Boeing 757’lerin yerini alacak ve transatlantik hatlarında kullanılacak.

Yine IAG çatısı altında bulunan British Airways ve Iberia da, özellikle Norwegian gibi uzun menzilli pazara etkin bir biçimde giriş yapan düşük maliyetli taşıyıcılara karşı kullanmak üzere, A321LR siparişi vermeyi düşünüyor.

IAG CEO’su Willie Walsh yaptığı bir açıklamada, A321LR ile birlikte, uzun menzilde düşük maliyetli iş modelini uygulayan havayolu şirketleriyle rekabet etme imkânına kavuşacaklarına dikkat çekerek, geniş gövdeli uçaklarla işletmeyi uygun görmedikleri bir çok hattın, dar gövdeliler ile ticarî açıdan mâkul hale dönüşebileceğinin altını çizmişti.

Zira söz konusu uçakların, transatlantik hatların yanı sıra, Avrupa ile Güney Afrika arasındaki uçuşlarda da kullanılabileceği belirtiliyor.

Bakalım A321LR, Airbus’ın güvendiği ve hedeflediği başarıya ulaşacak mı ve şirketin ezeli rakibi Boeing, bizzat kendisinin boşalttığı bu ara pazar için yeni bir uçak modeli geliştirecek mi?


Posted

in