Airbus A321LR, İlk Deneme Uçuşunu Başarıyla Tamamladı

Airbus A321’in uzun menzilli versiyonu A321LR, ilk deneme uçuşunu dün (31 Ocak 2018) başarıyla gerçekleştirdi.

Airbus’ın Hamburg’daki fabrikasından saat 11:00 civarında kalkış yapan uçak, üç saate yakın bir uçuşun ardından 14:00’e doğru tesislere geri döndü.

Airbus A321LR

2018 yılının son çeyreğinde hizmete girmesi beklenen ve iki kabin sınıflı olarak 206 koltuk kapasitesine (16 Business + 190 Economy) sahip olan Airbus A321LR tipi uçakların menzili, 7.400 km’ye kadar ulaşıyor.

Dar gövde kategorisindeki en uzun menzile sahip uçak olan A321LR ile mesela, Paris ile New York arasında direkt sefer yapmak mümkün.

Benzer şekilde İstanbul çıkışlı seferler için düşündüğümüzde bu uçağı, Afrika’nın büyük bölümü, Hint Okyanusu’ndaki tatil beldeleri, Hindistan, Pakistan ve hatta Çin’in batısındaki şehirlere yapılan seferlerde kullanmak da imkân dahilinde.

İstanbul merkezli olarak A321LR’ın menzili

A321’in standart versiyonunun menzili ise yaklaşık 6.000 km mertebesinde bulunuyor.

Uçağın maksimum kalkış ağırlığı da 93,5 tondan, 97 tona yükseltilmiş durumda. Yapılacak bazı yeniliklerle, maksimum kalkış ağırlığının 100 tona kadar çıkarılabileceği iddia ediliyor.

Airbus, A321LR modeli ile, Boeing’in üretimini yıllar önce durdurduğu Boeing 757 tipi uçaklardan boşalan pazarı hedefliyor.

Gerçekten de International Airlines Group (IAG) bünyesinde yer alan Aer Lingus tarafından geçtiğimiz yıl verilen yedi adetlik Airbus A321LR siparişi, şirketin filosunda bulunan Boeing 757’lerin yerini alacak ve transatlantik hatlarında kullanılacak.

Yine IAG çatısı altında bulunan British Airways ve Iberia da, özellikle Norwegian gibi uzun menzilli pazara etkin bir biçimde giriş yapan düşük maliyetli taşıyıcılara karşı kullanmak üzere, A321LR siparişi vermeyi düşünüyor.

IAG CEO’su Willie Walsh yaptığı bir açıklamada, A321LR ile birlikte, uzun menzilde düşük maliyetli iş modelini uygulayan havayolu şirketleriyle rekabet etme imkânına kavuşacaklarına dikkat çekerek, geniş gövdeli uçaklarla işletmeyi uygun görmedikleri bir çok hattın, dar gövdeliler ile ticarî açıdan mâkul hale dönüşebileceğinin altını çizmişti.

Zira söz konusu uçakların, transatlantik hatların yanı sıra, Avrupa ile Güney Afrika arasındaki uçuşlarda da kullanılabileceği belirtiliyor.

Bakalım A321LR, Airbus’ın güvendiği ve hedeflediği başarıya ulaşacak mı ve şirketin ezeli rakibi Boeing, bizzat kendisinin boşalttığı bu ara pazar için yeni bir uçak modeli geliştirecek mi?


Posted

in

Comments

2 responses to “Airbus A321LR, İlk Deneme Uçuşunu Başarıyla Tamamladı”