Qantas’ın Satış Kanalları, Yeni Döneme Hazırlanıyor

Avustralyalı taşıyıcı Qantas’ın, seyahat teknoloji şirketi Farelogix ile birlikte geliştirdiği ve IATA’nın New Distribution Capability (NDC) adlı standardına dayanan yeni dağıtım platformu (Qantas Distribution Platform) yakında hizmete giriyor.

Yeni platform, 1 Ağustos 2019 tarihinde resmen devreye alınacak.

Bunun öncesinde, 2018 yılı sonlarında Farelogix’i satın alan GDS devi Sabre tarafından Qantas acentelerine gönderilen bir e-mail mesajında, 30 Haziran 2019 tarihine kadar gerekli sözleşmeyi imzalayarak yeni platforma üye olmaları gerektiği hatırlatıldı.

Üye olan acenteler, yeni sistemin sağlayacağı zengin içeriğe ulaşarak, yolcuların çok daha kişiselleştirilmiş teklifler sunma şansına sahip olacak.

Üye olmayan acenteler ise nispeten daha kısıtlı bir içerikle idare etmek zorunda kalacaklar ve ayrıca her bir rezervasyon başına ilave bir ücret ödeyecekler.

Bununla birlikte, yeni üyelik imkânı her zaman için mevcut olacak.

Avustralya’nın dev seyahat şirketi Flight Centre Travel Group, yeni platformun ilk üyelerinden bir tanesi oldu.

Helloworld, Corporate Travel Management, Carlson Wagonlit Travel, ATPI Voyager, CT Connections, Expedia Group, Egencia, Webjet, Consolidated Travel Group, Virtuoso ve Express Travel Group, Qantas’ın çağrısına uyan ve anlaşmayı imzalayan diğer büyük oyuncular.

Qantas, Sabre’ın yanı sıra diğer önde gelen GDS firmaları Travelport ve Amadeus ile de işbirliği yapıyor.

Tabii bu noktada en fazla dikkat çeken husus, havayolu sektöründeki “çok aracılı” işleyişin, kıyafet değiştirerek yoluna devam etmesi oluyor.

Zira zaten düşük kâr marjlarıyla faaliyet gösteren havayollarının belini en fazla büken konuların başında, yolcu ile aralarına giren GDS ve acente kanalına ödemekte oldukları astronomik orandaki teşvik ve komisyonlar.

Oysa Lufthansa, Air France ve British Airways gibi dev grup şirketleri, art arda almış olduğu kararlarla, direkt satış kanallarını güçlendirme yoluna gitmişlerdi.

Bu firmalar, NDC sistemini kullanarak GDS’leri aradan çıkarmak ve acenteleri ile aralarındaki veri alışverişini direkt olarak gerçekleştirmek istiyorlar.

IATA New Distribution Capability

2012 yılına döndüğümüzde; sektörde bilet fiyatları ve kurallarının nasıl dağıtılması gerektiğine ilişkin süregiden tartışmalara IATA, havayolu şirketlerinin safında dahil olunca, sektör oyuncularının sesleri daha yüksek çıkmaya başlamıştı.

Dönemin IATA Başkanı Tony Tyler;

1- mevcut dağıtım sistemlerinin odaklandığı ana konunun düşük fiyatlı bilet bulma olduğunu,

2- yolculara yeterince seyahat seçeneği sunulamadığını,

3- bu yüzden de sektörün emtialaştığını iddia etmişti.

IATA_NDC_roadmap
IATA – NDC Roadmap

2012 yılı Ekim ayında Abu Dabi’de düzenlenen World Passenger Symposium, IATA’nın bu alanda yapmakta olduğu çalışmaları daha ayrıntılı bir şekilde tanıtmasına imkân vermişti.

IATA tarafından XML tabanlı protokoller çerçevesinde geliştirilen ve New Distribution Capability (NDC) adı verilen bu uygulama ile, havayolu şirketlerinin sunmakta oldukları hizmeti unbundle* ederek, ürün farklılaştırmasına gidebilmeleri ve tâlî gelirlerini artırmaları hedefleniyordu.

IATA, NDC’yi, “dağıtımda yeni çağ” mottosuyla pazarlıyordu.

Havayolu şirketleri genel olarak bu yeni çözümü desteklerken, GDS’ler konuya tereddütle yaklaşmıştı.

Zira NDC’nin uzun vadede GDS’leri işlevsiz hâle getirme ihtimali, IATA’nın bu yeni çözümünün sebep olabileceği en önemli tehlike olarak kabul ediliyordu.

Ancak zaman içerisinde GDS firmaları da NDC sürecine dahil oldu.

İlk olarak 2017 yılının başlarında Travelport, IATA ile bir anlaşma imzalayarak, “NDC Aggregator” sertifikasını almaya hak kazanan ilk GDS olmuştu.

Neticede; havayolu sektöründeki bilet ücretlerinin dağıtımı hakkındaki tartışma her ne kadar hizmetle ilgili seçeneklerin yolculara daha etkin bir biçimde sunulması etrafında cereyan ediyor olsa da, işin temelinde GDS firmalarının elde ettiği yüksek kâr marjı yatıyor.

Havayolu 101 olarak uzun vadede, ya bu kâr oranlarının hızla aşağıya doğru ineceğini, ya da GDS şirketlerinin oyunun dışına itileceğini tahmin ediyoruz.

unbundling: Daha fazla kâr sağlamak amacıyla bir ürünün parçalarının ayrı ambalajlar içinde satışa sunulması.