İstanbul Yeni Havalimanı Satılıyor mu?

Bloomberg’de yayımlanan bir haberde, İstanbul Yeni Havalimanı (İGA) hissedarlarından bazılarının, paylarını satmak için harekete geçtikleri iddia edildi.

Habere göre, bu konuda aracılık etmesi amacıyla dünyanın en büyük finansal danışmanlık şirketlerinden Lazard ile anlaşıldı.

Vinci, Aeroport de Paris ve onun Türk iştiraki TAV ve Ferrovial şirketlerinin, İGA ile görüşmelerde bulunduğu belirtiliyor.

Her ne kadar haberde adları geçmese de, bir takım Çinli şirketlerin de son dönemde Türkiye’ye olan ilgileri çerçevesinde İGA’ya tâlip olabileceklerini düşünüyoruz.

Yine haberde yer alan bilgiye göre İGA şu anda, inşaat süresince almış olduğu 5,7 milyar Euro kredi ile Türkiye’nin en borçlu şirketi.

İGA, bu devasa borcun yanı sıra, havalimanını işletmesi karşılığında devlete 25 yıl boyunca 22 milyar Euro + KDV tutarında kira ödemesi gerekiyor.

Bir başka deyişle İGA’nın devlete olan yıllık kira borcu yaklaşık 1 milyar Euro mertebesinde.

Buna bir de havalimanının rutin operasyonel maliyetleri eklendiğinde ortaya müthiş bir borç yükü çıkıyor.

Bilindiği üzere İGA; Cengiz İnşaat, Limak Holding, Mapa İnşaat, Kalyon İnşaat ve Kolin İnşaat’ın bir ortak girişimi olarak yüzde 20’şerlik hisse ile kurulmuştu.

Kolin İnşaat 2019 yılı başında hisselerini, konsorsiyumdaki diğer ortaklardan Kalyon İnşaat’a devretmişti.


Posted

in

Comments

One response to “İstanbul Yeni Havalimanı Satılıyor mu?”