JetBlue, Airbus A321LR ile Londra Seferlerini Başlatabilir

Amerika Birleşik Devletleri’nin dinamik havayolu şirketlerinden JetBlue, yıllardır gündeminde olan Londra seferleri konusunda son hazırlıklarını yapıyor.

Geçtiğimiz günlerde gönderilen bir mesajla çalışanlar, 10 Nisan 2019 tarihinde New York’ta yapılacak bir şirket içi etkinliğe davet edildi.

Etkinliğin konusu ise JetBlue’nun vizyon ve stratejileri.

Davet mesajında en fazla dikkat çeken şey ise arka planda kullanılan motif oldu.

Zira tercih edilen motif, Londra metrosunda kullanılan trenlerin içindeki koltukların neredeyse birebir aynısıydı.

Bu durum, 10 Nisan’daki toplantının en ses getirecek açıklamalarından bir tanesinin, New York – Londra seferlerine ilişkin ayrıntılar olacağı şeklinde yorumlandı.

Londra metrosundaki tren koltuklarının deseni

JetBlue’nun uzunca bir süredir Avrupa uçuşları konusunda değerlendirmeler yaptığı ve uygun zamanı kolladığı bilinen bir gerçek.

Şirketin üst düzey yöneticileri 2018 yılı sonlarına doğru verdikleri bir mülakatta, yakın bir gelecekte Avrupa’nın belli başlı kentlerine uçmayı hedeflediklerini belirtmişlerdi.

Bununla birlikte, JetBlue’nun bu uçuşları hangi uçaklarla yapacağı ise henüz belli değildi.

Halihazırda JetBlue’nun 85 adet Airbus A321neo tipi siparişi ve bu uçakları uzun menzilli olarak teslim alma seçeneği bulunuyor.

2018 yılının sonuna doğru ilk olarak Arkia Israeli Airlines adlı şirkete teslimatı yapılan ve iki kabin sınıflı olarak 206 koltuk kapasitesine (16 Business + 190 Economy) sahip olan Airbus A321LR tipi uçakların standart menzili 7.400 km’ye kadar ulaşıyor.

(A321’in standart versiyonunun menzili ise yaklaşık 6.000 km mertebesinde bulunuyor)

Dar gövde kategorisindeki en uzun menzile sahip uçak olan A321LR ile mesela, Paris ile New York arasında direkt sefer yapmak mümkün.

Zaten JetBlue, muhtemel Avrupa uçuşları için çıkış noktası olarak New York JFK ve Boston Logan havalimanlarını düşünüyor.

Atlantik’in diğer yakasındaki uçuş noktalarının başında ise Londra ve Paris en mâkûl noktalar olarak ön plana çıkıyor.

Bu uçuşlarda, 2014 yılının ortalarında Mint adı altında hizmete giren ve özellikle ABD’nin iki yakası arasındaki 5-6 saatlik uçuşlarda kullanılan A321 tipi uçaklarda bulunan Business Class hizmetinin yer alacağına kesin gözüyle bakılıyor.

Yine yukarıda değindiğimiz röportajda verilen bilgiye göre JetBlue, Avrupa pazarına girmesi durumunda Business Class biletlerini rakiplerine göre daha ucuz seviyelerden satacak.

Bununla birlikte, JetBlue’nun Avrupa seferlerine başlaması konusunun 2016 yılından beri gündemde olduğunu ve bu plananın hayata geçmesi için en iyi ihtimalle 2020 yılının başına kadar beklenmesi gerekeceğini hemen belirtelim.

Bakalım 10 Nisan günü, yıllardır beklenen şey olacak ve dünyanın en yoğun uluslararası pazarı niteliğindeki transatlantik pazarına yeni bir oyuncunun giriş yapacağı duyurulacak mı?