JetBlue, Avrupa Uçuşlarına Başlamayı Planlıyor

Yolcu sayısı bakımından ABD’nin altıncı büyük havayolu konumundaki JetBlue, Avrupa uçuşlarına başlamayı planlıyor.

Şirketin üst düzey yöneticileri yaptıkları bir röportajda, yakın bir gelecekte Avrupa’nın belli başlı kentlerine uçmayı hedeflediklerini belirtti.

JetBlue’nun bu uçuşları hangi uçaklarla yapacağı ise henüz belli değil.

JetBlue yakın bir süre önce 60 kesin ve 60 opsiyon olmak üzere toplam 120 adet Airbus A220 siparişi vermişti. A220 hatırlanacağı üzere, Airbus’ın Bombardier’den satın aldığı CSeries uçak üretim programının değiştirilmiş adı.

JetBlue yeni A220’leri, filosundaki mevcut Embraer E190 tipi uçakların yerine kullanacak.

Şirket bunun yanı sıra, dar gövdeli uçak pazarına damga vurması beklenen Airbus A321LR tipi uçağı da değerlendiriyor.

2018 yılının son çeyreğinde hizmete girmesi beklenen ve iki kabin sınıflı olarak 206 koltuk kapasitesine (16 Business + 190 Economy) sahip olan Airbus A321LR tipi uçakların standart menzili 7.400 km’ye kadar ulaşıyor.

(A321’in standart versiyonunun menzili ise yaklaşık 6.000 km mertebesinde bulunuyor)

Dar gövde kategorisindeki en uzun menzile sahip uçak olan A321LR ile mesela, Paris ile New York arasında direkt sefer yapmak mümkün.

JetBlue – Airbus A220-300

Zaten JetBlue, muhtemel Avrupa uçuşları için çıkış noktası olarak New York JFK ve Boston Logan havalimanlarını düşünüyor.

Atlantik’in diğer yakasındaki uçuş noktalarının başında ise Londra ve Paris en mâkûl noktalar olarak ön plana çıkıyor.

Bu uçuşlarda, 2014 yılının ortalarında Mint adı altında hizmete giren ve özellikle ABD’nin iki yakası arasındaki 5-6 saatlik uçuşlarda kullanılan A321 tipi uçaklarda bulunan Business Class hizmetinin yer alacağına kesin gözüyle bakılıyor.

Yine yukarıda değindiğimiz röportajda verilen bilgiye göre JetBlue, Avrupa pazarına girmesi durumunda Business Class biletlerini rakiplerine göre daha ucuz seviyelerden satacak.

Bununla birlikte, JetBlue’nun Avrupa seferlerine başlaması konusunun 2016 yılından beri gündemde olduğunu ve bu plananın hayata geçmesi için en iyi ihtimalle 2020’li yılların başına kadar beklenmesi gerekeceğini hemen belirtelim.

Benzer şekilde sektör 10 yılı aşkın bir süredir, Ryanair’in transatlantik seferlerini gözlemekte.