Airbus A321LR, Deneme Uçuşunda Rekor Kırdı

Airbus’ın “oyun değiştirici” uçağı A321LR, bugün (30 Mart 2018) gerçekleştirdiği uçuşla, sertifikasyon sürecinin şimdiye kadarki mesafe rekorunu kırdı.

Hint Okyanusu’nda bulunan Seyşeller’in başkenti Mahe’den dün gece 21:00’de kalkan D-AVZO kuyruk tescilli A321LR, neredeyse 11 saatlik aralıksız bir uçuşun ardından bu sabah saatlerinde, Airbus’ın Toulouse’taki tesislerine başarılı bir iniş gerçekleştirdi.

Airbus A321LR

Yaklaşık 7.600 kilometrelik uçuşta beş mürettebat ve 11 teknisyen görev yaptı. Airbus yetkilileri, uçuş boyunca alınan pruva (baş) rüzgârı sebebiyle bu mesafenin 8.700 kilometreyi bulduğunu belirtti.

Kabin ve akaryakıt yönetimi sistemlerinin test edildiği uçağın ağırlığı ise içerisinde 162 yolcu varmış gibi ayarlandı.

CFM International Leap-1A motorların bulunduğu uçakta, A321LR’ın bu çok uzun menzilinde baş rolü oynayan üç adet ilave merkezî akaryakıt tankı da yer aldı.

Sıcak hava denemelerini Birleşik Arap Emirlikleri’nin Şarika kentinde tamamlayan A321LR, kısa bir süre sonra soğuk hava denemeleri için İsveç’in Kiruna kentine gidecek.

Oyun Değiştirici Uçak: A321LR

Airbus A321’in uzun menzilli versiyonu A321LR, ilk deneme uçuşunu 31 Ocak 2018 tarihinde gerçekleştirmişti.

2018 yılının son çeyreğinde hizmete girmesi beklenen ve iki kabin sınıflı olarak 206 koltuk kapasitesine (16 Business + 190 Economy) sahip olan Airbus A321LR tipi uçakların standart menzili 7.400 km’ye kadar ulaşıyor. (A321’in standart versiyonunun menzili ise yaklaşık 6.000 km mertebesinde bulunuyor)

Dar gövde kategorisindeki en uzun menzile sahip uçak olan A321LR ile mesela, Paris ile New York arasında direkt sefer yapmak mümkün.

Benzer şekilde İstanbul çıkışlı seferler için düşündüğümüzde bu uçağı, Afrika’nın büyük bölümü, Hint Okyanusu’ndaki tatil beldeleri, Hindistan, Pakistan ve hatta Çin’in batısındaki şehirlere yapılan seferlerde kullanmak da imkân dahilinde.

İstanbul merkezli olarak A321LR’ın menzili (8.700 km)

Hatta yukarıda değindiğimiz deneme uçuşunun 11 saat sürdüğü düşünülürse, bu uçakla İstanbul’dan direkt olarak ulaşılabilen nokta sayısı çok daha fazla olacaktır.

Uçağın maksimum kalkış ağırlığı da 93,5 tondan, 97 tona yükseltilmiş durumda. Yapılacak bazı yeniliklerle, maksimum kalkış ağırlığının 100 tona kadar çıkarılabileceği iddia ediliyor.

Airbus, A321LR modeli ile, Boeing’in üretimini yıllar önce durdurduğu Boeing 757 tipi uçaklardan boşalan pazarı (middle of market) hedefliyor.

Gerçekten de International Airlines Group (IAG) bünyesinde yer alan Aer Lingus tarafından geçtiğimiz yıl verilen yedi adetlik Airbus A321LR siparişi, şirketin filosunda bulunan Boeing 757’lerin yerini alacak ve transatlantik hatlarında kullanılacak.

Yine IAG çatısı altında bulunan British Airways ve Iberia da, özellikle Norwegian gibi uzun menzilli pazara etkin bir biçimde giriş yapan düşük maliyetli taşıyıcılara karşı kullanmak üzere, A321LR siparişi vermeyi düşünüyor.

IAG CEO’su Willie Walsh yaptığı bir açıklamada, A321LR ile birlikte, uzun menzilde düşük maliyetli iş modelini uygulayan havayolu şirketleriyle rekabet etme imkânına kavuşacaklarına dikkat çekerek, geniş gövdeli uçaklarla işletmeyi uygun görmedikleri bir çok hattın, dar gövdeliler ile ticarî açıdan mâkul hale dönüşebileceğinin altını çizmişti.

Zira söz konusu uçakların, transatlantik hatların yanı sıra, Avrupa ile Güney Afrika arasındaki uçuşlarda da kullanılabileceği belirtiliyor.

Bakalım A321LR, Airbus’ın güvendiği ve hedeflediği başarıya ulaşacak mı ve şirketin ezeli rakibi Boeing, bizzat kendisinin boşalttığı bu ara pazar için yeni bir uçak modeli geliştirecek mi?


Posted

in