Etihad’daki Sıkıntılar, Air Seychelles’i de Etkiledi

Etihad Airways, Hint Okyanusu’nun gözde tatil mekanlarından Seyşeller’in havayolu şirketi Air Seychelles’in %40’ını satın alacağını duyurduğunda takvimler, 2012 yılının Ocak ayını göstermekteydi.

Bu konuyla ilgili yazımızı bitirirken şu cümleyi kullanmışız:

Havayolu 101 olarak, söz konusu şirketlerin bugünkü girişimlerinin ne derecede başarılı ve yerinde olduğunun ancak 2020’li yılların başına gelindiğinde ortaya çıkacağını düşünüyoruz.

Ancak Etihad Airways’in “inorganik” genişleme projesinin akıbeti için 2020’li yılları beklemeye bile gerek kalmadı.

Etihad’ın büyüme hamlesi 2016 yılının sonlarından itibaren yavaşlamaya başladıktan sonra, 2017 yılında tamamen durarak bir geri çekiliş sürecine girmişti.

Şirketin bu stratejik plan çerçevesinde hisse alımı ve sonrasındaki yatırımlar için yaklaşık 4 milyar USD harcama yaptığı belirtiliyordu.

Etihad’ın portföyündeki şirketlerden önce Alitalia yeniden iflas koruma sürecine girmiş, ardından ise Air Berlin sektöre tamamen veda etmişti.

Bu gelişmeleri, Etihad’ın, Darwin Airlines’taki hisselerini satışı takip etmişti.

Air Seychelles – Airbus A320

Etihad’daki Sıkıntılar, Air Seychelles’i de Etkiledi

Seyşeller’in Turizm, Sivil Havacılık, Limanlar ve Denizcilik’ten sorumlu bakanlığı, Air Seychelles’i küçültme kararı alındığını açıkladı.

Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre, şirket bünyesinden 174 personel işten çıkarılacak. Buna ilave olarak, halen boş olan 28 pozisyon iptal edilecek.

Böylece, yaklaşık 800 çalışanı bulunan şirketin iş gücü, %25 oranında azalacak.

Söz konusu karar en fazla kabin ekiplerini etkileyecek. İşten çıkarılacak kabin memurlarının sayısının 100 civarında olacağı iddia ediliyor. Ayrıca yer hizmetleri bölümünden de çıkarmalar olacak.

Air Seychelles, son uzun menzilli hattı olan Mahe – Paris CDG hattını, 28 Nisan 2018 tarihinde kapatacak.

Şirketin filosunda bulunan Airbus A330 tipi uçaklardan iki tanesi kiralama firması AerCap’e iade edilecek. Bu uçakların Fiji Airlines’a kiralanacağı belirtiliyor.

Filodaki bir diğer A330 ise wet-lease yöntemiyle Etihad Airways’e hizmet verecek.

Kısa mesafeli uçuşlarda kullanılan altı adet pervaneli uçak DHC-6 Series Twin Otter’dan da bir tanesi satılacak. Böylece şirket filosundaki uçak sayısı yediye düşecek.

Etihad’ın bu şirin havayolu şirketindeki ortaklığını devam ettirip ettirmeyeceği ise önümüzdeki aylarda belli olacak.