Airbus ve Boeing, “Uçan Taksi” İşinde de Rekabet Ediyor

Yolcu uçağı üretiminin iki lider firması Airbus ve Boeing, “uçan taksi” projelerinde de rekabet ediyor.

Boeing tarafından geliştirilen uçan taksi, 22 Ocak 2019 tarihinde ilk deneme uçuşunu başarıyla gerçekleştirdi.

ABD’nin Manassas kentinde gerçekleştirilen deneme sırasında uçan taksi başarılı kalkışın ardından bir süre havada bekledi ve ardından iniş yaptı.

Boeing Uçan Taksi

Pilotsuz bir biçimde tamamen kendi kendine uçabilecek şekilde tasarlanan uçan taksi, kolayca tahmin edilebileceği üzere elektrikli motorlara sahip.

Boeing’in, 2017 yılı sonlarında satın alarak bünyesine kattığı Aurora adlı pilotsuz hava araçları konusunda uzman firma ile birlikte geliştirdiği uçan taksinin menzili 90 km.

Yani İstanbul’un herhangi iki noktası arasında ve hatta daha da ötedeki mesafelere bu araçlarla direkt bir biçimde uçuş yapmak mümkün.

Geliştirilmekte olan bu aracın aslında, Uber tarafından kullanılacağı iddia ediliyor.

Aurora firmasının, daha Boeing satın almadan önce Uber ile bir uçan taksi projesi olduğu biliniyor.

Uber, uçan taksileri ilk olarak Dallas ve Los Angeles kentlerinde kullanmayı planlıyor.

Bu sıra dışı girişimin tam olarak hizmete girişi için 2023 yılı hedefleniyor.

Boeing’in kent içi hava ulaşımı konusunda projeler üreten birimi Boeing NeXt’in portföyünde ayrıca, 250 kg ağırlığa kadar yükleri taşıyabilecek bir hava kargo aracı da bulunuyor.

Bu aracın kapalı bir mekandaki ilk testleri 2018 yılında yapılmıştı. Açık hava denemelerinin ise bu yıl yapılması planlanıyor.

Sıra Airbus’ta

Uçan taksi işinde Boeing’i bir adım geriden takip eden Airbus’ın aracının ilk denemesi, bir kaç hafta içerisinde gerçekleştirilecek.

2018 yılında motorları takılarak uçuşa hazır hale getirilen CityAirbus aracın ilk deneme uçuşu, Airbus’ın Almanya’nın Donauworth kentindeki helikopter üretim tesislerinde yapılacak.

İlk denemeler insansız olarak icra edilecek.

Araç hizmete girdiğinde, dört yolcu ile pilotsuz bir biçimde uçabilecek. Ancak bununla ilgili kanunî düzenlemelerin o tarihe kadar bitirilememesi halinde seyahatler, bir pilot ve üç yolcu ile yapılacak.

Boeing’in olduğu gibi Airbus’ın da hedefi, 2023 yılında uçan taksileri resmen hizmete sokmuş olmak.

Bu noktada Airbus’ın, Audi ile birlikte yürüttüğü Pop.up Next adlı bir konsept çalışması olduğunu da hemen hatırlatalım.

CityAirbus

Sadece Airbus ve Boeing değil, daha bir çok farklı girişim, uçan otomobiller üzerine çalışmalar yürütüyor.

Morgan Stanley tarafından hazırlanan bir analizde, uçan otomobil sektörünün 2040 yılına gelindiğinde dünya genelinde yaklaşık 3 trilyon USD gibi muazzam bir hacme ulaşabileceği belirtiliyor.

Kent içi ulaşım açısından insanlık tarihinin önemli dönüm noktalarından bir tanesine hızla yaklaşıyoruz.

Nasıl ki insanoğlu bundan 100 yıl kadar önce kent ulaşımını yer altına indirdiyse, gelecek on yıllarda bunun tam tersinin gerçekleşerek kent ulaşımının hava araçlarıyla yapıldığı bir dönem bizleri bekliyor.


Posted

in