Boeing, Elektrikli Uçak Projesi İçin, Aurora Firmasını Satın Alıyor

Boeing, pilotsuz elektrikli uçaklar konusunda projeler yürütmekte olan Aurora firmasını satın alıyor.

Boeing, Aurora firmasını satın alarak, kendi kendine uçabilen elektrikli uçaklar konusundaki mevcut teknolojisini çok daha ileriye taşımayı hedefliyor.

Aurora – Lightning Strike

Şirketten yapılan açıklamaya göre, söz konusu teknoloji, hem yolcu hem de savaş uçaklarının üretiminde kullanılacak.

Boeing’in teknolojiden sorumlu üst düzey yetkilisi Greg Hyslop, havacılık sanayisinin değişeceğini ve Aurora firmasını satın alarak gelecek için doğru stratejik adımı attıklarını belirtti.

Aurora – D8

Merkezi ABD’nin Virgina eyaletinde bulunan ve Amerikan Savunma Bakanlığı ile de yakın işbirliği yapmakta olan Aurora firması kurulduğu 1989 yılından bu güne kadar 30’dan fazla insansız hava aracını tasarladı, üretti ve uçurmayı başardı.

Boeing tarafından atılan bu adımın, elektrikli uçak projeleri üzerinde çalışmakta olan Zunum Aero adlı bir diğer firmaya da fayda sağlayabileceği belirtiliyor.

Zunum

Halihazırda elektrikli yolcu uçağı konusunda Boeing ve jetBlue’nun desteğini almış durumda olan Zunum Aero, 2019 yılında uçuş denemelerine başlayıp, 2022 yılında ilk uçağını resmen pazara sunmayı amaçlıyor.

Boeing – Aurora işbirliğinin, Zunum projesini de hızlandırabileceği söyleniyor.

Airbus’tan “Uçan Taksi”

Boeing’in ezeli rakibi Airbus da, elektrikli uçak projeleri üzerindeki çalışmalarına devam ediyor.

Airbus, “CityAirbus” adı verilen dört kişilik hava araçlarının yer testlerinin başarıyla tamamlandığını duyurdu.

CityAirbus

Kent içi ulaşımda kullanılması planan bu araçlar, pilotsuz bir biçimde uçacak ve saatte 120 km’ye varan hıza ulaşacak.

Bir helikopter gibi dikine iniş kalkış yapabilen CityAirbus’ın ilk deneme uçuşunun ise 2018 yılı sonlarında yapılması hedefleniyor.

“Uçan Otomobil” Projeleri

Uçan otomobil konusunda çalışmalar yapan bir çok tek firma bulunuyor.

AeroMobilKitty Hawk (Google’ın kurucularından Larry Page tarafından destekleniyor), Terrafugia, Lilium, Volocopter ve Uber gibi firmalar, halen kendi kendine uçabilen otomobil projelerine yatırım yapmaya devam ediyor.

Daimler tarafından desteklenen Volocopter ve Airbus tarafından üretilmesi planlanan Vahana özellikle dikkat çekiyor.

Volocopter

Volocopter şu ana kadar, aralarında Daimler ve ünlü girişimci Lukasz Gadowski’nin de bulunduğu yatırımcılarından 25 milyon Euro tutarında finansman desteği toplamayı başardı.

Volocopter, pilotsuz uçuşa imkân sağlayan, iki kişilik bir uçan otomobil olarak tasarlandı.

Stephan Wolf ve Alexander Zosel tarafından geliştirilen ve sahip olduğu 18 adet pervane ile dikine kalkış ve iniş (VTOL) yapabilme özelliğine sahip araç, elektrik motoruyla çalışıyor. Araç bu yüzden, eVTOL kategorisinde yer alıyor.

Volocopter

Volocopter VC200 adı verilen ve kent içi ulaşımda devrim yapacağı iddia edilen uçan otomobil, “insanlı” ilk uçuşunu 2016 yılının başlarında başarıyla gerçekleştirmişti.

Aynı yılın ortalarında ise Volocopter VC200 bu kez, “insansız” uçuşların denemesini yapmıştı.

Projeyi hızlandırma niyetinde olan şirket, elde ettiği taze finansmanla kadrosunu genişletecek.

Yeni istihdam edecek mühendislerin, Volocopter’in uçuş sistemleri, yazılımı ve elektrik motoruna odaklanacağı belirtiliyor.

Zira ilk Volocopter’in 2018 yılı içerisinde resmen satışa çıkarılması hedefleniyor.

Şirket bunun yanı sıra Dubai’deki resmî kurumlarla işbirliğine gitmiş durumda. Bu çerçevede, 25 Eylül 2017 tarihinde Dubai’de Volocopter’in ilk deneme uçuşu başarıyla gerçekleştirildi.

Dubai, 2030 yılına gelindiğinde, kent içi ulaşımının %25 oranındaki bölümünün, kendi kendine hareket edebilen (uçan veya karada giden) araçlarla yapılmasını istiyor.

Vahana

CityAirbus gibi yine Airbus tarafından geliştirilen Vahana, kardeşinden biraz farklı.

2016 yılı içerisinde duyurulan Vahana adlı proje çerçevesinde, kendi kendine uçabilen tek kişilik otomobiller üretilmesi hedefleniyor.

Vahana, Sanskritçe’de “Tanrının Arabası” anlamına geliyor. Küçüklüğümüzde seyrettiğimiz Jetgiller adlı çizgi filmi anımsatan uçan otomobil, dikey olarak kalkış ve iniş yapabiliyor. Araçta, ön ve arka tarafta dörder adet olmak üzere toplam sekiz pervane bulunuyor.

Uçan arabanın ilk aşamada bir taksi gibi kullanılabileceği belirtiliyor.

Vahana: Airbus tarafından üretilmesi planlanan “uçan otomobil”.

2017 yılı sonunda test edilmesi amaçlanan Vahana’nın, 2020 yılında üretim aşamasına getirilmesi planlanıyor.

Ancak hava sahalarının son derece sıkı bir biçimde düzenlendiği ve Amazon PrimeAir gibi nispeten daha basit bir araç için dahi operasyonel hava sahası tahsis etmenin güçlüğü düşünüldüğünde, kendi kendine uçabilen otomobil projesinin gerçeğe dönüşebilme ihtimali en azından şimdilik biraz güç görünüyor.

Bununla birlikte, Airbus CEO’su Tom Enders açıklamasında, bu projeyi çok ciddiye aldıklarını ve nasıl ki insanoğlu bundan 100 yıl kadar önce kent ulaşımını yer altına indirdiyse, gelecek on yıllarda bunun tam tersinin gerçekleşerek kent ulaşımının hava araçlarıyla yapılabilceğini belirtiyor.

easyJet ile Wright Electric firmasının ortaklaşa geliştirdiği elektrikli uçak.

Airbus’ın halihazırda sürdürmekte olduğu elektrikli uçak projesini ve yakın bir geçmişte easyJet tarafından kamuoyuna duyurulan elektrikli uçak girişimini de hesaba kattığımızda, 2020’li yıllarda şehirlerimizde elektrikli motorlara sahip uçan arabaları görmek pek de şaşırtıcı olmayacağa benziyor.


Posted

in

, ,

Comments

One response to “Boeing, Elektrikli Uçak Projesi İçin, Aurora Firmasını Satın Alıyor”