Yolcu Sayısındaki Düşüş, Ocak’ta da Devam Etti

Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürlüğü (DHMİ), 2019 yılı Ocak ayına ilişkin uçak, yolcu ve yük istatistiklerini yayımladı.

Buna göre Ocak ayında;

Havalimanlarına iniş-kalkış yapan uçak trafiği, iç hatlarda 63.266, dış hatlarda ise 41.425 oldu.

Aynı ayda üst geçiş (overflight) trafiği 37.488 olarak gerçekleşti. Böylece hava yolunda hizmet verilen toplam uçak trafiği üst geçişler ile birlikte 142.179’a ulaştı.

Bu ayda Türkiye geneli havalimanları iç hat yolcu trafiği 8.577.880, dış hat yolcu trafiği ise 5.469.763 oldu.

Böylece söz konusu ayda direkt transit yolcular ile birlikte toplam yolcu trafiği, 14.068.059 olarak gerçekleşti.

Havalimanları yük (kargo, posta ve bagaj) trafiği; ocak ayı itibarıyla iç hatlarda 67.999 ton, dış hatlarda 201.642 ton, toplamda ise  269.641 tona ulaştı.

İç Hatlarda Yolcu Kaybı Devam Ediyor

Bununla birlikte Ocak ayında, özellikle İstanbul Atatürk Havalimanı’nın iç hat yolcu sayısındaki düşüş eğiliminin yüksek oranlı bir biçimde devam ettiği ve ülke genelindeki diğer havalimanlarına da yayıldığı görülüyor.

Geçen yılın aynı ayında yaklaşık 1,6 milyon olan iç hat yolcu sayısı bu yıl 1,4 milyona geriledi. Bir başka deyişle Atatürk Havalimanı iç hat yolcu sayısı %12,5 oranında düştü.

Hatırlanacağı üzere, Atatürk Havalimanı’nı kullanan iç hat yolcularının sayısı, 2017 yılı ile kıyaslandığında, 2018 yılı Mayıs ayından bu yana sürekli bir biçimde azalıyor.

Atatürk Havalimanı’ndaki iç hat yolcu kaybı, Kasım ayında iyice hızlanarak çift haneli oranlara ulaşmıştı.

Ülkemizin önde gelen tüm havalimanlarında benzer durumu gözlemlemek mümkün.

Ankara Esenboğa ve İzmir Adnan Menderes havalimanlarında da sırasıyla %23 ve %11,6 oranlarında yolcu kaybı yaşandı.

Geçen sene bu düşüş eğiliminin dışında kalan İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı da Ocak ayında aynı kervana katıldı. Sabiha Gökçen’deki iç hat yolcu kaybı %4’e yaklaştı.

Dış Hatlarda Görünüm Olumlu

Öte yandan dış hat yolcu sayılarında durumun nispeten dengeli olduğu söylenebilir.

Atatürk Havalimanı dış hat yolcu sayısı Ocak ayında %1,9 oranında arttı.

Sabiha Gökçen ise çok güçlü bir biçimde büyüdü. Bu havalimanımızdaki dış hat yolcu sayısı artışı %15’i geçti.

Ankara Esenboğa’nın dış hat yolcu sayısı %12,4 oranında azalırken, İzmir’de hemen hemen geçen seneyle aynı sayıya ulaşıldı.

Turistlerin yeniden keşfettiği Antalya’da ise Ocak ayındaki dış hat yolcu sayısı artışı %64’ü geçti.

Yeni Havalimanı Dengeleri Değiştirecek

29 Ekim 2018 tarihinde tam olarak operasyona başlaması öngörülen ancak “büyük taşınma” tarihi önce 29 Aralık 2018’e ve daha sonra 3 Mart 2019‘a ertelenen yeni havalimanının hizmete girmesiyle birlikte, İstanbul’daki havalimanlarının iç hat yolcu kompozisyonunda büyük bir değişim yaşanması bekleniyor.

İstanbul’un Anadolu yakasında ikâmet eden yolcuların, özellikle iç hat uçuşları için, kent içi ulaşım mesafesinin uzunluğu sebebiyle, yeni havalimanından ziyade Sabiha Gökçen Havalimanı’nı tercih edecekleri belirtiliyor.

Bu öngörünün gerçekleşmesi durumunda, iki havalimanının mukayesesinde halihazırda zaten Sabiha Gökçen lehine olan iç hat yolcu sayısı farkının, daha da hızlı bir biçimde artabileceği söyleniyor.

Bilindiği üzere Sabiha Gökşen Havalimanı, 2018 yılında 21 milyonu aşan iç hat yolcu sayısıyla, bu bakımdan ülkemizin en yoğun havalimanı olma özelliğini Atatürk Havalimanı ile arasındaki farkı açarak devam ettirmişti.

Bu çerçevede bakıldığında, yeni havalimanın olumlu olarak etkileyeceği şirketlerin başında Pegasus Havayolları’nın geldiği söylenebilir.

Zira Pegasus halihazırda Sabiha Gökçen Havalimanı pazarının %65 gibi oldukça yüksek bir bölümünü elinde tutuyor.

Yeni havalimanının tam olarak operasyona başlamasıyla birlikte Pegasus’un hem yolcu sayısında hem de bilet gelirlerinde artış yaşanması bekleniyor.


Posted

in

,