Transatlantik Hatlarında Akaryakıt Verimliliği

Uçak motorları her ne kadar eski yıllara nispeten çok daha verimli hale gelmiş olsa da, havayolu seyahatinin çevresel etkileri gündemde yer almaya devam ediyor.

Uluslararası Temiz Ulaşım Konseyi (ICCT) düzenli bir biçimde hazırladığı raporlarla, Avrupa ile Amerika Birleşik Devletleri (ABD) arasındaki transatlantik hatlarında faaliyet gösteren havayolu şirketlerinin, akaryakıt kullanımı açısından verimliliğini ele alıyor.

Havayolu şirketleri en temelde, kullandıkları uçak tipi, uçaktaki koltuk sayısı, yolcu doluluk oranı ve uçuş mesafesi bazında değerlendiriliyor.

Uçakta bulunan koltuk sayısı ve motor verimliliği, CO2 salınımını belirleyen en temel etken olarak öne çıkıyor.

Yolcu doluluk oranı ve taşınan kargo miktarı, verimlilik üzerinde nispeten daha az da olsa etkisi bulunan diğer faktörler.

First ve Business Class kabinleri bulunan uçaklar, yolcu yoğunluğu az olduğundan, akaryakıt verimliliği bakımından kötü performans sergiliyor.

Her bir litre akaryakıt ile üretilen yolcu-kilometre bakımından Norwegian, önceki yıllarda olduğu gibi 2017 yılında da transatlantik pazarının en verimli, en çevreci havayolu şirketi durumunda.

Şirket, her bir litre akaryakıta karşılık, 44 yolcu-kilometre performans elde ediyor.

Norwegian’ın ardından WOW Air ve SWISS geliyor.

Listenin dördüncü sırasında KLM bulunurken; Türk Hava Yolları, Air France, Thomas Cook ve Virgin Atlantic, beşinci sırayı paylaşıyor.

Transatlantik pazarındaki Yolcu-kilometre/Litre ortalaması 34 olarak bulunmuş.

Akaryakıt verimlilik listesinin en altında United Airlines, Lufthansa ve British Airways yer alıyor.

Özellikle British Airways’in performansı dikkat çekecek kadar kötü.

Bu durumun en temel sebebi, British Airways’in ABD hatlarında kullandığı uçak tipleri.

ABD’de 25 farklı noktaya uçan şirket, uçuşlarının yarıdan fazlasında Boeing 747 ve Airbus A380 gibi dört motorlu uçaklarla hizmet veriyor.

Akaryakıt sarfiyatı açısından çok da iyi performansa sahip olmayan bu iki uçak tipi, British Airways’i listenin en altına iten en önemli sebep.

Öte yandan, transatlantik pazarının en verimli havayolu olan Norwegian’ın bambaşka bir filo yapısı bulunuyor.

Avrupa’nın 12 noktası ile ABD’nin 14 noktasını birbirine bağlayan şirket, Boeing 737 ve Boeing 787 tipi uçaklar kullanıyor.

2019 yılında filoya katılması planlanan 220 koltuklu Airbus A321LR tipi uçaklarla, akaryakıt verimliliğinin daha da iyileştirilmesi hedefleniyor.

En verimli havayolu şirketi ile en verimsizi arasında %63 oranında bir fark bulunuyor.

ICCT tarafından hazırlanan raporun tamamına, buradan ulaşabilirsiniz.