Airbus’ın Emirates’ten Aldığı En Son A380 Siparişi Tehlikede

Airbus her ne kadar aksini iddia etse de, dünyanın ilk ve tek çift katlı yolcu uçağı olan A380 için önümüzdeki yıllar hiç de parlak görünmüyor.

Emirates haricinde hiç bir havayolu şirketinin yeni sipariş vermediği A380’ler, Singapore Airlines’ın filosuna katılan ilk modellerin kira süresini uzatmamasının ardından ikinci ele düşmüştü.

Bununla birlikte, A380 üretiminin tamamen durdurulacağının konuşulduğu bir dönemde imdada yine Emirates yetişmişti.

Halihazırda dünya genelindeki süper jumboların neredeyse yarısını işleten Emirates ile Airbus, 20 tanesi kesin ve 16 tanesi opsiyonlu olmak üzere toplam 36 adet A380 siparişi konusunda 18 Ocak 2018 tarihinde bir mutabakat zaptı imzalamıştı.

İlk teslimatlarının 2020 yılında yapılması muhtemel bu muhtemel sipariş sayesinde, A380 üretiminin en az 10 sene kadar daha sürebileceği belirtilmişti.

Thrust Reversal_Cold Stream Cascade Reverser_Emirates_Airbus A380

Airbus’ın Emirates’ten Aldığı En Son A380 Siparişi Tehlikede

Ancak geçtiğimiz günlerde basına yansıyan bir gelişme, Emirates’in vermeyi planladığı son A380 siparişinin henüz kesinleşmediğini gösterdi.

Bloomberg’de yayımlanan habere göre, Emirates ile motor üreticisi Rolls-Royce arasındaki görüşmeler bir türlü sonuçlandırılamadı.

Anlaşmazlığın temel sebeplerinden bir tanesi motorun fiyatı. Emirates’in belki de asıl canını sıkan durum ise, bu motorların akaryakıt tüketimi konusunda Emirates’in talep ettiği değerlere ulaşamaması.

Akaryakıt sarfiyatını azaltma konusunda Rolls-Royce’un, geçmiş yıllarda verdiği sözü bir türlü yerine getiremediği belirtiliyor.

Motorların henüz seçilememiş olması, söz konusu siparişin ilk teslimatlarının 2020 yılında yapılabilmesini de güçleştiriyor.

Emirates’in motor konusunda çıkan anlaşmazlığı bahane ederek, siparişi tamamen iptal edebileceği de iddia ediliyor.

General Electric ve Pratt & Whitney ortaklığı ile kurulan ve A380 motorunda Rolls-Royce’un alternatifi olan Engine Alliance’ın ise Emirates’in 36 uçaklık muhtemel siparişini almak için aşırı bir çaba içerisine girmediği yine haberde altı çizilen bir diğer husus.

Körfez’de son yıllarda havacılık sektörünün bir duraklama süreci içerisine girdiği bir gerçek.

Etihad’ın iştiraklerini birer birer elinden çıkarması, Katar’a uygulanan ambargo ve Qatar Airways’in bundan sert bir biçimde etkilenmesi, Emirates’te yaşanan çeşitli sıkıntılar ve son olarak Dubai El Maktum Havalimanı projesinin yavaşlatılması, akla ilk gelenler.

Bu çerçevede bakıldığında, Emirates’in 36 uçaklık siparişi tamamen rafa kaldırması veya siparişteki uçak sayısını azaltması, hiç de şaşırtıcı olmayacaktır.


Posted

in