Singapore Airlines_Airbus A380_9V-SKB

Müşteri Bulunamayan A380’ler Parçalanarak Satılacak

İlk kez 2007 yılının sonlarında Singapore Airlines filosunda hizmete giren ve 10 yıllık kira süresinin ardından şirket tarafından leasing firmasına iade edilen ilk iki A380’e bir türlü müşteri çıkmayınca, bu uçakların parçalarının satılmasına karar verildi.

Hatırlanacağı üzere, 9V-SKA (MSN003) ve 9V-SKB (MSN005) tescilli uçaklar, “motorları sökülerek”, Fransa’nın Pireneler bölgesindeki Tarbes-Lourdes-Pyreenees Havalimanı’na park edilmişti.

(MSN 001, 002 ve 004, Airbus’ın test uçaklarıydı)

9V-SKA, 13 Kasım 2017 tarihinde, 9V-SKB ise 9 Şubat 2018’de son uçuşlarını gerçekleştirerek Fransa’ya gitmişti.

Singapore Airlines_Airbus A380_9V-SKB
Singapore Airlines – Airbus A380 (9V-SKB)

Söz konusu uçaklar, Dr. Peters Group adlı varlık yönetimi şirketinin portföyünde bulunuyor.

British Airways, HiFly ve Iran Air ile yapılan yeniden kiralama görüşmelerinin başarısızlıkla sonuçlanmasının ardından, bu iki dev uçak için kaçınılmaz sona doğru gidiş başlamış oldu.

Dr. Peters Group yetkilileri, ikinci el bir A380’in parçalarının ayrı ayrı satıldığında yaklaşık 120 milyon USD değere sahip olduğunu belirtiyor.

İlk aşamada uçakların aviyonik sistemlerinin ve iniş takımlarının satılması bekleniyor.

Rolls Royce Trent 900 tipi toplam sekiz adet motor ise çoktan farklı şirketlere kiralandı bile.

Öte yandan, Dr. Peters Group portföyündeki diğer A380’lerden iki tanesinin, wet-lease operasyon yapan, yani filosundaki uçakları kabin ve kokpit ekipleriyle birlikte kiralama sistemi üzerine çalışan Lizbon merkezli Hi Fly adlı şirket tarafından kiralanacağı ve bu yılın sonuna doğru seferlere başlayacağı konuşuluyor.

Her ne olursa olsun, pazara son derece iddialı bir biçimde giren ve 10. yılını henüz dolduran geniş gövdeli uçakların bu şekilde bir sonla karşılaşmaları bir hayli dramatik.

Bu gelişme aynı zamanda, A380 için yeni sipariş almakta zorlanan Airbus firması için de moral bozucu.

2018 yılında sadece Singapore Airlines’ın değil, Emirates ve Qantas’ın filosunda bulunan çok sayıda A380’in de 10 yıllık işletim süreleri doluyor.

Yıl içerisinde kaderinin ne olacağı merak edilen tam 14 adet A380 bulunuyor. Bu uçaklar mevcut havayollarında hizmet vermeye devam mı edecek, yoksa yere mi çekilecek?

Bu sorunun cevabı önümüzdeki aylarda belli olacak.


Posted

in

Tags:

Comments

2 responses to “Müşteri Bulunamayan A380’ler Parçalanarak Satılacak”