Airbus A320neo

Üretilen Yeni A320neo’lar Yerde Beklemeye Devam Ediyor

Airbus tarafından üretilen A320neo tipi uçaklar, şirketin Toulouse’taki fabrikasında beklemeye devam ediyor.

Yeni nesil uçağın hizmete girdiği ilk günden beri sorun çıkaran Pratt & Whitney üretimi motorlar sebebiyle yerde bekleyen uçak sayısının, Haziran ayı sonunda 100 adet civarına ulaşacağı belirtiliyor.

Hatırlanacağı üzere PW1100 tipi motorlarda yaşanan arıza sebebiyle, bu yılın Şubat ayında Airbus, A320neo tipi uçakların teslimatını geçici bir süreliğine durdurmuştu.

Teslimatlar öncesinde gerçekleştirilen deneme uçuşları askıya alınırken, çeşitli havayolu şirketlerinin filolarında hizmet vermekte olan 20 kadar A320neo tipi uçak yere çekilmişti.

Üç – dört aylık bir aranın ardından, Mayıs ayı içerisinde A320neo teslimatları yeniden başlamıştı.

Airbus A320neo

Airbus Ticarî Uçaklar Bölümü Başkanı Guillaume Faury yerde teslim edilmeyi bekleyen uçaklar hakkında yaptığı açıklamada, bu durumun sektörel bir kriz haline dönüştüğünü söyledi.

Faury, sıra dışı bir olguyla karşı karşıya olduklarını belirterek, müşterileriyle sürekli bir biçimde temas içerisinde olduklarını sözlerine ekledi.

Teslimatlarda yaşanan gecikme, sadece Pratt & Whitney ve Airbus’ı değil, A320neo’nun üretiminde rol oynayan tüm tedarikçileri olumsuz yönde etkiliyor.

PW1100 tipi motorlarda yaşanan problemler sebebiyle normalde A320neo’nun lansman müşterisi olan Qatar Airways bu uçakları teslim almayı reddetmiş ve neticede siparişini değiştirerek, CFM International LEAP-1A tipi motorların kullanıldığı A321neo tipi uçakları tercih etmişti.

Airbus Üretime Devam Ediyor

Airbus, geçtiğimiz Şubat ayında A320neo teslimatlarını durdurmakla birlikte, bu uçakların üretimine devam ediyor.

Guillaume Faury her şeye rağmen, biriken uçakların tamamını bu yılın sonuna kadar teslim edecekleri noktasında ümitli konuşuyor.

A320neo’da kullanılan diğer motor tipi ise CFM International tarafından üretilen LEAP-1A.

A320neo_Airbus_detail_engine
Airbus A320neo Motoru

Bu tip motorlarda teknik açıdan herhangi bir sorun yaşanmamakla birlikte, üretim hızı yeterli olmadığından teslimatlarda iki aya kadar gecikmeler yaşanıyor.

Airbus, yeni nesil A320neo ailesine gelen yoğun talep sebebiyle bu tiplerden aylık uçak üretimi sayısını 70-75 arasına yükseltmeyi hedefliyor.

Bununla birlikte, motor üreticileri halihazırda 50’den 60’a yükseltilmiş olan üretim sayısıyla bile başa çıkmakta zorlandıklarından, Airbus’tan gelen yeni bir artış talebine oldukça soğuk bakıyorlar.


Posted

in