A320neo_Airbus_detail_engine

Airbus, A320neo Teslimatlarını Durdurdu

Airbus, Pratt & Whitney tarafından üretilen motorlardaki problem sebebiyle, A320neo tipi uçakların teslimatını geçici bir süreliğine durdurdu.

Teslimatlar öncesinde gerçekleştirilen deneme uçuşları da askıya alındı.

Bunun yanı sıra, halen çeşitli havayolu şirketlerinin filolarında hizmet vermekte olan 20 kadar A320neo tipi uçak, uçuşlardan alınarak yere indirildi.

Avrupa Havacılık Emniyeti Kurumu (European Air Safety Agency – EASA) tarafından “acil” koduyla yayımlanan bir uçuşa elverişlilik yönergesine (Airworthiness Directive) göre, PW1100 tipi motorlarda yaşanan arıza sebebiyle uçuş sırasında iki motorun birden durması gibi son derece tehlikeli sonuçlar doğurabilecek bir durum söz konusu.

A320neo_Airbus_detail_engine
Airbus A320neo Motoru

EASA, bu tip uçaklara sahip havayolu şirketlerin motorlardan en az bir tanesini sorunsuz motorlarla değiştirerek operasyona devam edebileceğini de belirtti.

EASA ayrıca, sorunlu motorlara sahip uçaklarla en fazla üç uçuş daha yapılabileceği konusunda havayolu şirketlerini ikaz etti.

Airbus, söz konusu problemden etkilenen A320neo tipi uçakların sahibi konumundaki havayolu ve uçak kiralama şirketlerini konu hakkında bilgilendirirken, sorunun ne kadar bir süre içerisinde çözülebileceğine dair herhangi bir cevap vermedi.

A320neo’nun ilk müşterilerinden bir tanesi olan Hindistanlı IndiGo firması, filosundaki üç adet A320neo’yu hangara çekti.

Halihazırda dünya genelinde 18 farklı havayolu şirketinin filosunda, PW1100 motorları olan toplam 113 adet A320neo tipi uçak görev yapıyor.

Bu son olay, A320neo motorlarında yaşanan ilk sorun değil.

PW1100 tipi motorlarda yaşanan problemler sebebiyle Qatar Airways bu uçakları teslim almayı reddetmiş ve neticede, CFM International LEAP-1A tipi motorların kullanıldığı A321neo tipi uçakları tercih etmişti.


Posted

in