A380’e “İkinci El” Müşterisi Bulundu

İlk resmî ticarî uçuşunu 25 Ekim 2007 tarihinde Singapore Airlines filosunda gerçekleştiren A380, Airbus’ın tüm çabalarına karşın havayolu şirketlerinden arzu edilen derecede talep alamamıştı.

A380’in lansman müşterisi Singapore Airlines, 2017 yılının sonundan itibaren, 10 yıllık kira süresini dolduran uçakları elinden çıkarmaya başladı bile.

9V-SKA, 9V-SKB, 9V-SKC ve 9V-SKD kuyruk tescilli dört uçak, aylar önce yere çekildi.

Tarbes Havalimanı’nda park edilen uçaklar

Hatırlanacağı üzere, 9V-SKA ve 9V-SKB tescilli uçaklar, “motorları sökülerek”, Fransa’nın Pireneler bölgesindeki Tarbes-Lourdes-Pyreenees Havalimanı’na park edilmişti.

Singapore Airlines_Airbus A380_9V-SKB

Singapore Airlines filosunda halen aktif durumda 17 adet A380 bulunuyor. Şirketin bunun yanı sıra bu dev uçaktan üç adet siparişi mevcut.

Dolayısıyla, önümüzdeki aylarda teslim edilen yeni uçaklarla birlikte, filodaki eski A380’lerden en azından üç tanesinin daha yere çekileceğini tahmin etmek güç değil.

2018 Yılı A380 İçin Son Derece Kritik

2018 yılında sadece Singapore Airlines’ın değil, Emirates ve Qantas’ın filosunda bulunan çok sayıda A380’in de 10 yıllık işletim süreleri doluyor.

Yıl içerisinde kaderinin ne olacağı merak edilen tam 14 adet A380 bulunuyor.

Bu uçaklar mevcut havayollarında hizmet vermeye devam mı edecek, yoksa yere mi çekilecek?

Bu sorunun cevabını önümüzdeki aylarda belli olacak.

İkinci El Sıkıntılı

Singapore Airlines’ın Ekim 2017 ile Haziran 2018 arasında iade etmeyi planladığı A380’leirn dört adedi, Dr. Peters Group adlı varlık yönetimi şirketinin portföyünde bulunuyor. Dr. Peters Group’un sahip olduğu toplam A380 sayısı ise dokuz.

Normal şartlarda, bu şekilde iade edilen uçaklar için çok kısa sürede ikinci bir işletmeci bulunabiliyor.

Ancak konu A380 olunca, “normal” kavramından bahsetmek pek kolay değil. Zira bu kadar yüksek koltuk kapasitesine sahip bir uçağı işletebilecek havayolu şirketi sayısı iki elin parmaklarını geçmiyor.

Dolayısıyla ikinci el pazarı bir hayli zayıf olan A380’in geleceği hakkında ilginç bir seçenek gündeme geliyor:

İade edilen uçaklar için yeni müşteri aramak yerine, bunları parçalayarak yedek parça olarak kullanmak.

Dr. Peters Group yetkilileri, ikinci el bir A380’in parçalarının ayrı ayrı satıldığında yaklaşık 120 milyon USD değere sahip olduğunu belirtiyor.

Bu çerçevede bakıldığında, on yıllık bir A380’i işletmeye devam etmek yerine özellikle motor gibi değerli parçalarını satmak, daha kârlı görünüyor.

A380’e “İkinci El” Müşterisi Bulundu

A380’le ilgili tartışmalar devam ederken, Portekiz’den gelen bir haber, bu sıra dışı uçağın geleceğine ilişkin en azından bir umut ışığı oldu.

Wet-lease operasyon yapan, yani filosundaki uçakları kabin ve kokpit ekipleriyle birlikte kiralama sistemi üzerine çalışan Lizbon merkezli Hi Fly adlı bir şirket, yerdeki A380’lerden iki tanesini bünyesine katacağını duyurdu.

Hi Fly bu uçakları, yukarıda da değindiğimiz Dr. Peters Group adlı şirketten kiralayacak. (Ancak ATW’daki diğer bir habere göre Hi Fly sadece, Doric adlı şirketin elindeki bir adet A380’i kiralayacak)

Singapore Airlines filosunda 9V-SKA (MSN003) ve 9V-SKB (MSN005) kuyruk tescil kodlarıyla uçan bu uçakların önümüzdeki yaz mevsiminin ortalarına doğru Hi Fly filosunda uçmaya başlayacağı belirtiliyor.

ATW’nun haberinin doğru olması halinde ise 9V-SKC tescilli uçağın Hi Fly tarafından kiralanacağı söylenebilir.

Hi Fly – Airbus A380

Özellikle kısa süreliğine yüksek koltuk kapasitesine ihtiyaç duyan havayolları, Hi Fly gibi şirketlerden wet-lease yöntemiyle uçak kiralıyor.

Hi Fly’ın müşterileri arasında yer alan Royal Air Maroc ve Tunisair buna güzel bir örnek teşkil ediyor. Hac döneminde geniş gövdeli uçak kiralayan bu havayolları, bir iki ay kadar süren hac operasyonunu bu şekilde desteklemiş oluyor.

Hi Fly ilk aşamada mevcut kabin konfigürasyonunu değiştirmeyerek, uçakları, 399 Economy + 60 Business + 12 First Class olmak üzere toplam 471 koltuklu bir biçimde işletilecek.

Hi Fly böylece A380’in ilk “ikinci el” müşteri olma ünvanını da kazanacak.

Şirketin filosunda halihazırda bir adet A321, ve beşer adet A330 ve A340 olmak üzere toplam 11 uçak bulunuyor.

A380, Her Havayoluna Uymuyor

Airbus A380, gerek yüksek yolcu kapasitesi ve gerekse işletme maliyetleri sebebiyle havayolu şirketlerinin bir çoğunun iş modeline uymuyor.

Yıllardır tartışılagelen ve THY’nin neden A380 satın almadığına ilişkin kapsamlı yazımıza buradan ulaşabilirsiniz.

THY – Airbus A380 (Temsilî)

Derin bir kriz döneminden geçmekte olan Malaysia Airlines, filosunda bulunan A380’leri kiralayarak elinden çıkarmak istemişti.

Bu amaçla THY ile de görüşen şirket, uçaklarına müşteri bulamayınca, bunları hac ve umre seferlerinde kullanmaya başlamıştı.


Posted

in

Tags: