Dubai El Maktum Havalimanı’ndaki Genişleme Çalışmaları Ertelendi

Dubai El Maktum Havalimanı’ndaki (IATA: DWC, ICAO: OMDW) genişleme çalışmaları ertelendi.

El Maktum Havalimanı’nın genişleme projesinin ne kadarlık bir süre için ve neden ertelendiği ise tam olarak bilinmiyor.

Reuters’in edindiği gayrıresmî bilgilere göre ertelemenin sebebi olarak, projenin tasarımında yapılan değişiklikler gösteriliyor.

Birleşik Arap Emirlikleri devletine ait olan Dubai Airports firması tarafından yürütülen projenin finansmanı için geçtiğimiz yıl 3 milyar USD yabancı kredi elde edilmişti.

Ancak söz konusu kredinin henüz kullanılmaya başlanmadığı ve süresiz olarak beklemeye alındığı belirtiliyor.

Bu önemli haberler ilgili olarak yaptığı açıklamada projenin ertelenmesi hususuna doğrudan değinmeyen Dubai Airports firması, şirket olarak görevlerinin arasında, işletmekte oldukları havalimanlarının master planlarını sürekli bir biçimde güncelleyerek, yolcu dostu hizmet tasarımı ilkeleri çerçevesinde en son teknolojiyle uyumlu hale getirmenin de bulunduğuna dikkat çekti.

Yani bir bakıma, projede bir takım değişiklikler yapıldığı kabul edilmiş oldu.

Dubai El Maktum Havalimanı (DWC)

Dubai El Maktum Havalimanı

Kent merkezinin 37 km kadar güney batısında kalan El Maktum Havalimanı, Dubai South (Dubai World Central) adlı devasa projenin kalbi niteliğini taşıyor.

Dubai South projesi kapsamında, havalimanının çevresinde lojistik, havacılık, ticaret, fuarcılık ve yerleşim yerlerinden oluşan son derece büyük bir havalimanı kenti kurulacak.

Havalimanı aynı zamanda, Cebel Ali Limanı ve Cebel Ali Serbest Bölgesi ile de entegre bir yapıya sahip olacak. Bu sayede deniz – hava kargo arasında son derece hızlı ve verimli bir bağlantı sistemi kurulacak.

36 milyar USD’ye mâl olması beklenen bu muazzam projenin aslında 2017 yılında bitirilmesi hedefleniyordu. Ancak 2008-2009 küresel mâlî krizinin ardından bitiş tarihi 2027’ye ötelendi.

Bununla birlikte, El Maktum Havalimanı, 27 Haziran 2010 tarihinde yapılan bir kargo seferiyle hizmete girmişti.

Emirates’in kargo uçaklarıyla yaptıkları dahil olmak üzere, Dubai varışlı kargo uçuşları uzunca bir süreden beridir sadece El Maktum Havalimanı’nda icra ediliyor. Günümüzde 30’dan fazla hava kargo şirketi buraya operasyon yapıyor.

27 Ekim 2013 tarihinde Wizz Air’in gerçekleştirdiği Budapeşte – Dubai uçuşu ile El Maktum Havalimanı’nda bu kez yolcu seferleri başlamıştı.

Dubai El Maktum Havalimanı – Terminal Binaları ve Uydular

Zamanla buraya sefer yapan havayolu şirketlerinin sayısı artmış olmakla birlikte, bunların genelde düşük maliyetli taşıyıcılar ve charter firmalarından oluştuğu görülüyor.

El Maktum Havalimanı’nda şu an için operasyon, kurulan geçici bir terminal binası üzerinden gerçekleştiriliyor. Yer hizmetleri dnata, ikram üretimi Emirates Flight Catering ve perakende işleri Dubai Duty Free firmaları tarafından gerçekleştiriliyor.

Günümüzde sadece bir pisti ve 7 milyon yolcu ve 250.000 ton kargo kapasitesine sahip olan meydan, tamamlandığında bambaşka bir görünüme sahip olacak.

Gelecek 10 yılın sonlarına doğru tamamlanması öngörülen proje sonucunda havalimanıda beş pist bulunacak ve yıllık yolcu kapasitesi 260 milyon, kargo kapasitesi ise 12 milyon ton olacak.


Posted

in