US Airways - Sabre tartışması (2011)

ABD’deki Kavga Büyüyor

Gelişen teknoloji ve daralan kâr marjları çerçevesinde havayolu şirketlerinin yolcularıyla aralarında olan aktörleri devre dışı bırakmaya çalıştığı artık hepimizin malumu.

Geçtiğimiz yılın sonlarına doğru American Airlines tarafından ateşlenen ilk fişeğin ardından, havayolu şirketleriyle acente/GDS şirketleri arasındaki gerginlik bir türlü azalmıyor.

American ile Expedia arasında bir orta yol bulundu derken, şimdi de US Airways, dünyanın en büyük GDS şirketlerinden Sabre ile mahkemelik oldu.

US Airways - Sabre tartışması (2011)
US Airways – Sabre tartışması (2011)

Gelirlerinin %35’ini Sabre üzerinden yapılan rezervasyonlardan elde eden US Airways, “Sabre’ın elindeki pazar gücünü kullanarak, acentelerin doğrudan US Airways sistemini kullanmasını engellediği ve bilet fiyatlarını sunî bir biçimde yukarı çektiğini” iddia ediyor.

US Airways, Sabre’ın adeta tekelci hale gelen davranışlarından da şikayetçi.

Havayolu şirketlerinin, aracılarla olan mücadelesi bununla da kalmadı.

American Airlines, Travelport’u dava ederek, bu şirketin, “American Airlines’ın bilet fiyatlarını yolculara, olduğundan yüksek gösterdiğini” iddia etti.

Travelport’un, geçen yıl American ile ortaklığı bir anda bozuluveren Orbitz’in neredeyse %50 hissesinin sahibi olduğunu belirtmemiz yeterli olacaktır.

Sektörün en büyük aktör grupları arasındaki kavga git gide büyüyüp karmaşık hale gelirken, yakın zamanda bir anlaşma zemininde buluşulacak gibi görünmüyor.