American Airlines ve Expedia

American ve Expedia Anlaştı

Geçtiğimiz yılın sonunda American Airlines’ın ücret dağıtım politikasını değiştirdiğini açıklamasıyla birlikte gerilen havayolu – online acente ilişkisi bir miktar yumuşuyor gibi.

American’ın ne yaptığını kısaca hatırlamak gerekirse; şirket yeni geliştirdiği “direct connect” sistemi sayesinde, global ücret dağıtıcılarını by-pass ederek, kendi ücretlerini online acentelere doğrudan gönderme yoluna gitmişti.

Şirketin amacı hem ücret dağıtım maliyetlerini azaltmak, hem de kendi yolcusuyla doğrudan temas kurarak onlara çok daha farklı, ilave diz mesafesi olan koltukları satın alabilmek gibi özel teklifler sunabilmekti.

Direct connect sisteminin ilk kurbanı Orbitz olmuştu. American, Orbitz’le olan anlaşmasını fesh ederek ücretlerini bu platformdan çekmişti.

American Airlines ve Expedia
American Airlines ve Expedia

Durumdan vazife çıkaran Expedia ise, American’ın ücretlerini görüntülememeye başlamıştı. Ve zaten bu iki şirket arasındaki anlaşma 31 Aralık 2010 itibarıyla sona ermişti.

American’ın 2010 satışlarının %5’inin Expedia üzerinden yapıldığını düşünürsek, bu anlaşmazlığın her iki şirketi de derinden etkilediği sonucuna varabiliriz.

Neticede bir ara yol bulundu ve Expedia, American’ın direct connect sistemini kullanmayı kabul etti.

Expedia ilk aşamada American ile aralarındaki mevcut sistemi kullanmaya devam edecek. Ücretlerin aktarılması konusunda zamanla American’ın direct connect sistemine geçiş yapılacak.

Böylece hem Expedia kazanacak, hem de American.