Türk Hava Yolları Hac Seferleri

“Yollarda kaybedeceğiniz çok değerli vakitlerinizi, Türk Hava Yolları Hac seferleri ile mukaddes Hac ziyaretine tahsis edebilirsiniz.”

THY’nin 1969 yılına ait Hac dönemi reklamında böyle söylenmiş.

Toplam 2.200 TL’lik bir ücret karşılığında üç saatte İstanbul, Ankara veya Adana’dan Cidde’ye seyahat etmenin mümkün olduğu belirtilmiş.

Reklamda uçak figürü olarak, 1967 yılının sonunda filoya katılmış olan ve THY tarihinin ilk jet motorlu uçağı unvanına sahip McDonnell Douglas DC-9 tipi tayyare kullanılmış.

Hatırlanacağı üzere o yıllarda Hac ve Umre ziyaretleri büyük oranda karayolu ile yapılmakta ve yolda geçirilen süre günleri, hatta haftaları bulmaktaydı.

Bu mânâda uçak yolculuğu gerçekten de çok büyük bir rahatlık ve zaman tasarrufu anlamına geliyordu. Ama işin maliyet boyutu gerçekten çok üst düzeyde.

1969 yılındaki 2.200 TL’nin günümüzdeki değerini hesaplamaya kalkınca, o yıllardaki bilet maliyetinin hangi seviyelerde bulunduğu daha net anlaşılıyor.

Şu an içinde bulunduğumuz Umre dönemine kısaca değinmek gerekirse; 2010 yılında 280.000 Türk vatandaşının gerçekleştirdiği Umre ziyaretlerinde 2011’de 300.000 rakamının aşılacağı tahmin ediliyor.

Bu sayı aynı zamanda, Umre pazarının hacminin yıllık 300 milyon Euro’yu aşacağı manasına da geliyor.


Posted

in

,