5G Teknolojisi ve Uçaklar

FAA, 50 Havalimanında 5G İçin Tampon Bölge Oluşturdu

ABD’de 5G telekomünikasyon teknolojisinin yeni frekans aralıklarına geçişi konusundaki hazırlıklar devam ediyor.

19 Ocak 2022 tarihinde başlayacak yeni frekans kullanımına paralel olarak FAA, ülke genelindeki 50 farklı havalimanında tampon bölge uygulaması başlattı.

Söz konusu tampon bölge uygulaması çerçevesinde Verizon ve AT&T, önümüzdeki altı ay boyunca listedeki havalimanlarındaki 5G sinyallerini kısıtlayarak, herhangi bir uçuşun inişten önceki son 20 saniyelik bölümünü koruma altına alacak.

FAA bu sayede, 5G sebebiyle sivil havacılık operasyonunda meydana gelmesi muhtemel olumsuzlukların en aza ineceğini belirtiyor.

FAA ayrıca, telekom işletmecilerinin gündeme getirdiği Fransa örneğine ilişkin de bir infografik hazırladı.

Yukarıda görülen infografikte, 5G kullanımı açısından ABD ile Fransa arasındaki farklar anlatılıyor.

İniş öncesi oluşturulan tampon bölge, sinyal gücü ve anten yerleşim açıları, iki ülke arasında dikkat çeken en önemli farklılıklar.

5G’nin 3700-3980 MHz aralığındaki yeni frekanslarının radyo altimetre (yükseklik ölçer) cihazlarının işleyişini etkileyerek özellikle düşük görüş şartlarında ve alçak irtifada uçuş emniyetini riske sokacağı tahmin ediliyor.

FAA’in listesinde yer almayan havalimanlarının bazılarında henüz 5G antenleri takılmış değil. Bazılarındaysa antenler, uçuş operasyonunu etkilemeyecek kadar uzakta.

Yine listede yer almayan diğer bazı havalimanlarında zaten düşük görüş şartlarında operasyon yapılmadığından, 5G’nin bir risk oluşturması mümkün değil.

ABD’de, 5G sinyallerine karşı tampon bölge uygulanacak 50 havalimanı

Gelgelelim, ACI Kuzey Amerika başkanı Kevin Burke yaptığı açıklamada, 5G kullanımının yaygınlaştırılması işinin kötü bir biçimde planlanıp koordine edildiğini söyleyerek, havacılık sisteminin bir bütün olduğunu belli bazı havalimanlarında tampon bölge oluşturulmasının anlamsız olduğunu iddia etti.

FAA İkaz Etmişti

5G’nin yeni frekans aralıklarıyla ilgili en ciddi ikaz, FAA’den gelmişti.

FAA, önce geçtiğimiz kasım ayında bu konuda bir bilgilendirme bülteni yayımlamıştı.

FAA’in endişelerini göz önüne alan iki büyük iletişim firması AT&T ve Verizon, normalde 5 Aralık 2021 tarihinde aktif hale gelmesi gereken yeni frekans aralıklarının kullanımını, 5 Ocak 2022’ye ertelemişti.

Kurum bununla da yetinmemiş, aralık ayında iki yeni uçuşa elverişlilik yönergesi (Airworthiness Directive) yayımlayarak (AD 2021-23-12 ve AD 2021-23-13), yolcu uçakları ve helikopterlerin, 3700-3980 MHz aralığındaki frekansın mevcut olduğu durumlarda, radyo altimetre (yükseklik ölçer) cihazına güvenilmemesi gerektiğini duyurmuştu.

Yönergede ayrıca, işletmecilerin uçuş operasyonuna ilişkin manuellerini de buna göre güncellemesi istenmişti.

5G istasyonlarının, uçakların özellikle altimetrelerini (yükseklik ölçer) olumsuz bir biçimde etkilemesinden ve yere yakın durumlarda bunun bir kazaya yol açmasından korkuluyor.

FAA’in endişelerini göz önüne alan iki büyük iletişim firması AT&T ve Verizon, normalde 5 Aralık 2021 tarihinde aktif hale gelmesi gereken yeni frekans aralıklarının kullanımını, 5 Ocak 2022’ye ertelemişti.

Bununla birlikte şimdilik 5G’nin korkulduğu gibi arızalara yol açtığına dair ispatlanmış herhangi bir çalışma bulunmuyor.

Zaten Verizon yaptığı bir açıklamada, söz konusu bant aralığının dünya genelinde çok sayıda ülkede sorunsuz bir biçimde kullanıldığını ve ABD’de farklı bir gelişmenin yaşanmasını beklemediklerini söyledi.

Buna karşılık olaraksa FAA, Amerikan Federal İletişim Kurumu (Federal Communications Commission – FCC) tarafından 2020 yılında belirlenen kurallara göre, kırsal bölgelerdeki 5G vericilerinin yaymasına izin verilen enerji seviyesinin, dünyanın diğer ülkelerinden fazla olduğuna dikkat çekiyor.


Posted

in

,