FAA, 5G Kullanımı Konusunda Temkinli

Amerikan Federal Havacılık Dairesi (FAA), 5G telekomünikasyon teknolojisinin havacılık sektörüne etkisi konusunda son derece temkinli davranıyor.

FAA, dün (2 Kasım 2021) bu konuyla ilgili özel bir bilgilendirme bülteni yayımladı.

Söz konusu bültenle, uçak üreticileri, altimetre (yükseklik ölçer) üreticileri, havayolları ve pilotlar, 5G’nin uçaklardaki elektronik sistemlere muhtemel etkilerine karşı ikaz edildi.

Amerikan Federal İletişim Kurulu (Federal Communications Commission – FCC), 5 Aralık 2021 tarihinden itibaren 5G kablosuz ağlarında yeni frekans aralıklarını (3700-3800 MHz) devreye sokmaya hazırlanıyor.

FAA bir süredir FCC ile bu durum hakkındaki çekinceleri konusunda görüşmeler yapıyor.

Arızalanmaları durumunda uçuş emniyetini sıkıntıya sokabilecek bazı aletlerin, 5G vericilerden olumsuz bir biçimde etkilenebilecekleri düşünülüyor.

Özellikle düşük irtifada, uçakların yerden yüksekliğini ölçen cihazların bozulmasından endişe ediliyor.

FAA bu yüzden özellikle havayollarını bu gibi aksaklıklara karşı hazırlıklı olmaya davet ediyor.

Yolcuların, 5G özellikli cihazlarını uçuş boyunca kapalı tutmaları veya uçak modunda kullanmaları doğrultusunda ikaz edilmeleri tavsiye ediliyor.

Buna ilave olarak, uçak ve altimetre üreticilerinin çeşitli testler yapması ve sonuçlarını FAA’e bildirmesi isteniyor.

Bununla birlikte şimdilik 5G’nin korkulduğu gibi arızalara yol açtığına dair ispatlanmış herhangi bir çalışma bulunmuyor.

Öte yandan, ABD kablosuz iletişim sektörü temsilciler birliği CTIA, söz konusu bant aralığının dünya genelinde 40 ülkede havacılık anlamında sorunsuz bir biçimde kullanıldığını ve ABD’de farklı bir gelişmenin yaşanmasını beklemediklerini açıkladı.


Posted

in

,

Tags: