Uçakların Taxi Süresini Kısaltmaya Yönelik Yeni Bir Yazılım Geliştirildi

FAA ve NASA, uçakların taxi sürelerini kısaltmaya yönelik yeni bir yazılım geliştirdi.

Testleri geçtiğimiz eylül ayında tamamlanan IADS (Integrated Arrival/Departure/Surface) adlı yazılım, uçakların park pozisyonundan ne zaman hareket etmesi gerektiğini hesaplayarak, yerde taxi yaparak geçirdikleri süreyi azaltıyor.

Kapıdan geri itildikten sonra uçağın hiç durmadan pist başına kadar gidebilmesi, bu sistemin en temel amacı.

Bu sayede hem yolcuların toplam seyahat süresinin kısaltılması hem de uçakların sarf ettiği akaryakıtın azaltılarak, yayılan emisyon miktarının düşürülmesi hedefleniyor.

FAA’in Terminal Flight Data Manager (TFDM) adlı programı çerçevesinde NASA tarafından geliştirilmesine altı yıl önce başlanan yeni yazılımın testleri neredeyse dört yıl sürdü.

Testlere FAA’in yanı sıra havayollarının operasyon birimleri ve Charlotte, Dallas/Fort Worth, Atlanta ve Washington D.C.’deki radar merkezleri katıldı.

Charlotte Douglas Havalimanı’ndaki denemelerde yıllık 1 milyon litre civarında akaryakıt tasarrufu sağlandığı gözlendi.

Bu miktar, New York – Chicago arasında bir Boeing 737 ile yapılacak 185 uçuşa denk.

Bunun yanı sıra yine Charlotte Douglas’taki bekleme süreleri yıl boyunca toplam 916 saat kısaltıldı.

Yani neredeyse 3.600 kalkışın her birinde taxi süresi 15 dakika azaltılmış oldu.

İlk aşamada yoğun trafiğe sahip 27 havalimanında uygulanacak yeni yazılım sayesinde yıllık 25 milyon litreden fazla akaryakıt tasarrufu sağlanacağı tahmin ediliyor.

Söz konusu havalimanları şunlar:

Atlanta, Baltimore, Boston, Charlotte, Chicago Midway, Chicago O’Hare, Dallas-Ft. Worth, Denver, Detroit, Fort Lauderdale, Houston Bush, Las Vegas, Los Angeles, Miami, Minneapolis-St. Paul, Newark, New York JFK, New York La Guardia, Orlando, Philadelphia, Phoenix, Salt Lake City, San Diego, San Francisco, Seattle, Washington Dulles ve Washington Reagan National.

2022 yılı içinde Phoenix ve Charlotte havalimanlarında başlanacak yeni sistem toplamda 89 havalimanında kullanılacak ve tamamen devreye girmesi için 5 ilâ 10 yıl kadar bir süre gerekecek.


Posted

in

, ,

Tags: