British Airways ve China Southern, Yakın İş Birliği Anlaşması İmzaladı

British Airways ve China Southern, dün yapılan bir törenle yakın iş birliği (Joint Business Venture) anlaşması imzaladı.

Yapılan anlaşmayla birlikte taraflar, uçuş tarifesi, fiyatlandırma, pazarlama faaliyetleri ve müşteri hizmetleri gibi önemli konularda ortak hareket etmeye başlayacak.

Yeni dönem, 2 Ocak 2020 tarihinden itibaren geçerli olacak.

British Airways ve China Southern arasında 2017 yılında 10 hatta yapılan codeshare anlaşması ile başlayan iş birliği süreci böylece yeni bir aşamaya geçmiş oldu.

Londra ile Pekin, Şanghay, Guangzhou, Sanya, Wuhan ve Zhengzhou arasındaki tüm direkt seferlerin (haftada 31 uçuş) yanı sıra, İngiltere ve Çin içerisindeki iç hat uçuşları da kapsama altına alındı.

Hatırlanacağı üzere, yolcu sayısı bakımından Çin’in en büyük havayolu şirketi olan China Southern, 1 Ocak 2019 tarihi itibarıyla SkyTeam ittifakından ayrılmıştı.

Böylece, oneworld ittifakının lider şirketlerinden British Airways ile iş birliğini ilerletmesinin önünde herhangi bir engel kalmamıştı.

Öte yandan British Airways, Pekin seferlerini, geçtiğimiz Eylül ayında hizmete giren yeni havalimanına (Daxing) kaydıran ilk yabancı havayollarından bir tanesi.

Bu bir tesadüf değil.

Zira açılış sonrası Pekin operasyonunu buraya aktaran China Southern’ın Daxing Havalimanı’ndaki pazar payı %40 seviyesinde bulunuyor.

Önümüzdeki dönemde China Southern’ın Londra Heathrow Havalimanı’nda yeni slot hakları elde etmenin peşinde olacağı da bir gerçek.

Neticede, Lufthansa’nın 2016 yılında Air China ve Air France’ın 2017 yılında China Eastern ile gerçekleştirdiği ortaklıkların ardından, Avrupa – Çin eksenindeki havayolu ittifak yapısı, British Airways – China Southern iş birliği ile şekillenmiş oldu.

Peki, küresel bir oyuncu olma iddiasındaki Türk Hava Yolları (THY) bu sahnenin neresinde?


Posted

in