Pekin Daxing Havalimanı Açıldı

Çin’in başkenti Pekin’de inşaatı tamamlanan Daxing Havalimanı (PKX/ZBAD), devlet başkanı Xi Jinping’in katıldığı bir törenle bugün (25 Eylül 2019) resmen hizmete girdi.

Yapımı 5 yılda tamamlanan ve yaklaşık 11 milyar USD‘ye mâl olan yeni havalimanının açılışı, Çin Halk Cumhuriyeti’nin 70. kuruluş yıldönümü kutlamaları ile aynı döneme denk getirildi.

Havalimanından icra edilecek ilk uçuşların bugün öğleden sonra gerçekleştirilmesi bekleniyor.

China Southern (Airbus A380), China Eastern (Airbus A350-900) ve Air China’ya (Boeing B747-8) ait uçaklar art arda kalkış yapacak.

Sırasıyla Guangzhou Baiyun ve Şanghay Pudong havalimanlarına yapılacak China Southern Airlines ve China Eastern Airlines seferleri yerel saatle 16:45’te hareket edecek.

Air China seferinin kalkış saati 17:00 ve varış noktası Chengdu Havalimanı olarak planlanmış.

Pekin Daxing Havalimanı

Pekin Daxing Havalimanı’na ilk varacak seferler ise China United Airlines, Capital Airlines ve Hebei Airlines tarafından icra edilecek.

İlk aşamada yeni havalimanındaki slotların %40 oranındaki bölümü China Southern, %30’u China Eastern ve geri kalan bölümü de diğer havayolları tarafından paylaşılacak.

Ulaşım Merkezi

Daxing Havalimanı tam bir ulaşım merkezi olacak şekilde planlanmış.

“5+2” ulaşım ağı olarak tanımlanan plan, kuzey-güney doğrultusunda beş, batı-doğu doğrultusunda ise iki hattın, Daxing Havalimanı’ndan geçmesini öngörüyor.

Bu çerçevede, Pekin, Tianjin ve Hebei şehirlerinin oluşturduğu bölgeyi kendi içerisinde birbirine bağlayan standart tren yolu, hızlı tren hattı ve metro hattı, Daxing Havalimanı terminalinin altından geçecek.

Söz konusu demiryolu hatları ve bunlara bağlı istasyonlar için terminalin altına iki ayrı kat inşa edilmiş. Bu iş için yapılan merkezî ulaşım istasyonunun toplam kullanım alanı ise 80.000 m².

250 km hızla buradan geçecek olan hızlı trenlerden doğacak olan titreşimin emilmesi için ise binanın altına 1.000 adet kauçuk yastık yerleştirilmiş.

Yeni havalimanının Pekin kent merkezi ile bağlantısı 66 km uzunluğundaki bir hızlı tren sistemi ile sağlanacak ve yolcular 30 dakika gibi kısa bir sürede kent içi seyahatlerini tamamlayabilecek.

Daxing Havalimanı böylece, içinden bir “çok yüksek hızlı tren” hattı geçen ilk havalimanı olma ünvanını kazanacak.

Yeni havalimanını şehir merkezine bağlayacak metro hattının deneme seferleri de tamamlandı.

Makinist olmaksızın, tam otomatik bir biçimde işletilecek olan metro hattındaki trenlerin saatteki hızı 160 km’ye kadar çıkabilecek ve bu açıdan, Çin’in en hızlı metrosu ünvanını kazanacak.

Yukarıda belirttiğimiz demiryolu hatlarının yanı sıra tabii olarak Daxing’in otoyol bağlantıları da olacak.

Böylece Daxing Havalimanı, intermodal (havayolu + demiryolu + karayolu) ulaşım sisteminin güzel bir örneği olacak.

Pekin Daxing Havalimanı (PKX)

Daxing Havalimanı oldukça gösterişli bir terminal binasına sahip.

Yıllık 45 milyon yolcu kapasitesine sahip olacak terminal binasının oturma alanı (footprint) 313.000 m2; toplam kapalı alanı ise yaklaşık 700.000 m2.

(İstanbul Yeni Havalimanı Terminal 1’in oturma alanı 412.000 m2, toplam kapalı alan 1,4 milyon m2)

Bina büyük olunca, insanın zihninde, yolcuların çok uzun mesafeleri yürümek zorunda kalacağı gibi bir düşünce doğuyor.

Ancak Zaha Hadid Architects mimarlık ofisi ve ADP Ingeniérie firması tarafından tasarlanan terminalin ortasından, en uzak noktadaki biniş kapısına kadar olan mesafenin en fazla 600 metre olacağını belirtiliyor.

Ortalama bir hızla yüründüğünde bu mesafeyi 8 dakikada kat etmek mümkün.

Böylesine büyük bir yapıda bu süre ve mesafelerin elde edilmesi gerçekten büyük başarı.

Pekin Daxing Havalimanı

İşin sırrı, terminal binasının, altı kollu radyal bir plana sahip olmasında yatıyor.

Altı kollu radyal yapı, işlevsellik ve esneklik açısından büyük avantaj sağlayacak. Terminal genelindeki yolcu akışları, merkezde birleşecek.

Bu sayede hem direkt uçuş yapan yolcular için check-in bölgesi ile biniş kapıları arasındaki, hem de transfer yolcular için iniş – biniş kapıları arasındaki mesafe en aza indirgenmiş olacak ve yolcuların yürüme mesafeleri rahatsız edici boyuta çıkmayacak.

Bunun yanı sıra, iç hat – dış hat ayrımı dikey olarak yapılmış durumda. Bu önemli tasarım tercihi, terminalin daha da kompakt bir yapıda olmasının önünü açıyor.

Terminalin içerisinde iki kat gidiş, iki kat geliş için ayrılacak.

Havalimanı yönetimi, tercih edilen bu tasarım sayesinde, Daxing Havalimanı terminal binasının, emsal büyüklükteki terminallere göre çok daha verimli bir biçimde işletileceğini iddia ediyor.

Tasarımın daha da ilginç yanı, yolcular güvenlik kontrol noktasından geçtikten sonra dahi, kendilerini uğurlamaya gelen yakınlarını görebilecek.

Bina, sekiz adet “C” şeklinde dev sütunla desteklenmiş. Bu durum, içeriye giren doğal ışığın miktarını önemli ölçüde artırmış.


Posted

in