THY'nin, motor arızası sebebiyle uzun zamandır yerde bekleyen Airbus A321neo tipi uçakları

THY Filosundaki A321’lerin Kaç Adedi Yerde Bekliyor?

Boeing’in ürettiği uçaklarda art arda yaşanan kaza ve arızalar, dikkatlerin doğal olarak bu şirkete yönelmesine yol açtı.

FAA’in kontrollerini sıkılaştırması sonucunda, Boeing’in uçak üretimi yavaşladı.

Bu durum, sektördeki kapasite kısıtının iyice artmasına yol açtı.

Fakat yıllardır sessiz sedasız bir biçimde süregiden diğer bir mesele var ki havayollarını belki de Boeing’de yaşananlardan daha fazla etkiliyor.

Airbus’ın ürettiği yeni nesil uçaklarda kullanılan Pratt & Whitney PW1000G tipi motorlardaki kronik arızadan bahsediyorum.

Söz konusu arıza yüzünden, dünya genelinde yüzlerce uçak uçuş hizmetinden alınarak, uzun süreli park pozisyonuna çekildi.

Özellikle A320neo ve A321neo tipi uçakları ilgilendiren bu sorun sebebiyle bir çok havayolu şirketi, büyüme planlarını gözden geçirmek zorunda kalmıştı.

THY’nin A321’lerinin Kaç Adedi Yerde Bekliyor?

Yeni nesil Airbus’ların ülkemizde iki ana kullanıcısı bulunuyor.

Bunlardan bir tanesi THY, diğeriyse Pegasus.

Pegasus, uçaklarında CFM International LEAP-1A tipi motoru tercih ettiğinden, bu sorunu son derece ucuz bir biçimde atlatmış.

Seçimini Pratt & Whitney PW1000G’den yana yapan THY ise aynı derecede şanslı değil.

THY'nin, motor arızası sebebiyle uzun zamandır yerde bekleyen Airbus A321neo tipi uçakları
THY’nin, motor arızası sebebiyle uzun zamandır yerde bekleyen Airbus A321neo tipi uçakları

THY filosunda, yeni nesil A321’lerden yani A321neo’lardan 44 adet bulunuyor.

Flightradar24’ten aldığım veriye göre bunların 18 adedi, bir başka deyişle yüzde 40 gibi son derece yüksek orandaki bölümü uzun zamandır yerde bekliyor. Bu uçakların dört tanesi İstanbul Atatürk Hava Limanı’nda, geri kalanları ise İGA’da yeniden uçacakları günü iple çekiyor.

Dar gövde filosunun en yüksek kapasiteli uçağından bu kadar fazla sayıda devre dışı kalması, THY’nin büyüme hamlesini dizginlemiş.

Bunlara bir de geçtiğimiz günlerde THY bünyesinden resmen ayrılarak ayrı bir şirket haline gelen AJet’i de eklemek gerekiyor.

AJet filosundan ikisi A321neo ve beşi A320neo olmak üzere toplam yedi uçak hizmet dışında. Bu uçaklar (LUI, LUJ, LBA, LBB, LUV, LUY, LUZ), İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı’nda tutuluyor.

PW1000G tipi motorlardaki sorunlar umarım bir an önce çözülür ve dünya genelinde yerde bekleyen yeni nesil yüzlerce uçak yeniden göklerle buluşur.


Posted

in